Hrvatska pamet ponovno osvaja svijet. Mladi kemičari vratili su se s Međunarodne olimpijade gdje su u konkurenciji 73 zemlje osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.


Njihov uspjeh tim je veći, ako se uzme u obzir da ih država financijski uopće nije poduprijela. Oni su naša Bolja Hrvatska.

Vezani članci Slika nije dostupna BOLJA HRVATSKA Kemičarke volonterke šarenim epruvetama djeci tjeraju strah od fizike i kemije! Slika nije dostupna 'Ljubav je kemija, seks je fizika!'

Nisu razbili aparaturu, ali zato jesu konkurenciju. Mladi hrvatski kemičari s Međunarodne olimpijade vratili su se okićeni jednim srebrom i dvama broncama.

'Osjećaj je odličan jer to priznanje da smo u vrhu svijeta daje nam zadovoljstvo i priznanje našem radu', rekao je Zvonimir Mlinarić.

'Spremam se za kemijsku olimpijadu otkad sam završio sedmi razred. konkurencija je bila jaka, ovo je najzahtjevnije svjetsko natjecanje', kazao je Ilija Srpak.

Ovim uspjehom Hrvatska se svrstala u rang svjetskih kemijskih velesila kao što je primjerice Kina. 'Razina poznavanja kemije koja se tamo kod njih traži je po mojoj procjeni na razini druge ili treće godine studija kemije na PMF-u', kaže njihov mentor Tomislav Portada.

'Tu treba unutar pet sati napraviti jako puno toga i tu se baš i spretnost rukovanja ocjenjuje. Oni su jako inteligentni, drugo jako su marljiv, svi do jednoga', kazao je mentor Tomislav Cvitaš.

A da bi ostvarili ovakav rezultat, Zvonimir, Ilija i još dvoje njihovih kolega nisu ni pomišljali na odmor nakon završetka nastave. 'Nakon mature smo imali tri tjedna eksperimentalne pripreme, dva tjedna tu u Zagrebu i jedan u Rijeci. Trebalo je malo požrtvovnosti, bilo je malo dosadno i naporno, ali eto, isplatilo se', rekao je Mlinarić.

Nažalost, u srednjoj školi na nastavi kemije pokuse gotovo da ni ne rade. 'Smatramo da bi to trebalo popraviti jer na većini tih svjetskih natjecanja na fakultetima dobar dio znanja odlazi na praktični dio i potrebno je to vježbati', dodaje Mlinarić.

Njihove medalje imaju i onu drugu stranu. Za pripreme za natjecanje država im nije dala niti kune. I tako, prepušteni sami sebi, dobroj volji svojih mentora i pokojeg sponzora, oni medalje i daje osvajaju za Hrvatsku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr