Objašnjenje predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija da je njegova izjava (''Živjela talijanska Istra'', ''Živjela talijanska Dalmacija'') izvučena iz konteksta i pogrešno protumačena nije baš ''sjela'' hrvatskim europarlamentarcima. Oni traže žurnu reakciju službenog Zagreba i upozoravaju da bi ovo mogao biti tek početak.

Galerija


''To definitivno nije gotova stvar. Način na koji je izrečena skandalozna izjava, ali i pokušaj isprike su za mene nedovoljni'', jasno je rekao eurozastupnik Ivan Jakovčić uvjeren da će Tajanijeva izjava imati reperkusije još nekoliko godina. Stoga Jakovčić očekuje da Hrvatska uloži diplomatsku notu ''da postoji jasni pravni trag protiv te izjave, a ne samo prijateljsko uvjeravanje''.

Vezani članci Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Sedmero europarlamentaraca traži ponovni izbor za Europski parlament: Pitali smo ih čime su se ondje bavili Policija u Strasbourgu (Foto: AFP) Hrvatski europarlamentarci zabrinuti i u šoku: ''Zaspala sam u 3 ujutro, a u 7 su me probudile sirene''

Dao je nalog da se ispitaju mogućnosti sankcioniranja Tajanija. Kaže da diplomatsku notu treba uputiti Europskoj uniji, ali da nije naodmet da ju dobije i Italija. Ne isključuje i mogućnost traženja ostavke predsjednika Europskog parlamenta, ali je pitanje mogu li skupiti toliko zastupnika. ''Hrvatska ne smije ishitreno i naivno reagirati, nego čvrsto i odlučno i formalno-pravno jer utakmica će trajati, ovo je tek početak. Pitanje je u kojem će smjeru ići Tajanijevo ponašanje idućih mjeseci'', rekao je Jakovčić, uvjeren da Antonio Tajani sigurno, nakon ove izjave, neće biti ponovno izabran za predsjednika EU parlamenta.

SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula naglašava da je najvažnije da se utvrdi pravna i politička odgovornost za ono što je Tajani nedvojbeno izrekao. ''Stavovi su potpuno neprihvatljivi jer je doveo u pitanje postojeće granice u Europi'', rekao je. I on smatra da bi trebalo uputiti diplomatsku notu, ali i pozvati na razgovor talijanskog veleposlanika u Zagrebu. Nije nesklon traženju Tajanijeve ostavke. ''Njegova ostavka će biti zatražena, ali sam skeptičan može li se osigurati potpora'', realan je Picula.

''Njegovo objašnjenje nije dovoljno, on je bio novinar i dobro zna što je rekao'', komentirala je Ruža Tomašić. Kaže da bi Hrvatska trebala tražiti od Tajanija da se ispriča i povuče svoju izjavu. Misli da ostavku ne treba tražiti jer je ''nećemo ni dobiti''.

Hrvatski europarlamentarci sastaju se poslijepodne kada bi trebali usuglasiti stavove i poslati zajedničko pismo sa zahtjevima.
 

Povratak poslije sloma: Vjenčanje bivšeg ju je dotuklo, a sad je u badiću pokazala fantastično tijelo

Jedva smo ga prepoznali: Nekad najzgodniji akcijski junak zabavljao se u društvu seks-bombe bivše države