Antonio Tajani (Foto: AFP)
Antonio Tajani (Foto: AFP)

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani jučer je šokirao Hrvatsku svojim skandaloznim govorom na na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici, na kraju kojeg je uzviknuo „Živjela talijanska Istra!“, „Živjela talijanska Dalmacija!“.


Uslijedile su žestoke reakcije cjelokupnog državnog vrha i hrvatskih europarlamentaraca koji su od Tajanija zatražili pojašnjenje takvih izjava. Šef Europskog parlamenta na plenarnoj je sjednici jučer poručio kako mu je „žao ako su njegove riječi krivo protumačene“ te da nije govorio o prisvajanju hrvatskog teritorija.

Vezani članci Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (Foto: AFP) Tajani se u pismu ispričao Grabar-Kitarović i Plenkoviću: "To nije bilo ono što sam mislio" Antonio Tajani (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatski i slovenski zastupnici traže hitan sastanak s Tajanijem: "Velik je interes da se ovo što prije riješi"

Antonio Tajani početkom devedesetih progurao je Silvija Berlusconija u politiku, a kao čovjek od njegova maksimalnog povjerenja obnašao je funkciju glasnogovornika.

Uvijek dotjeran ljubitelj skupocjenih satova, ovaj bivši 65-godišnji novinar pomogao je Berlusconiju da osnuje desničarska politička stranku „Forza Italia“. Nakon toga uslijedio je uzlet njegove političke karijere koja se proteže na više od dva desetljeća.

Bije ga reputacija čovjeka koji poznaje baš svakoga u Europskom parlamentu i Europskoj komsiji.

„Zaslužan je za usluge velikom broju ljudi i mnogi od izabranih članova mu duguju“, poručili su svojedobno iz Tajanijeve Europske pučke stranke.

Na čelo Europskog parlamenta došao je 2017., a oni koji ga poznaju ističu kako je riječ o vrhunskom komunikatoru koji govori nekoliko stranih jezika te izbjegava uzavrele rasprave i umjesto toga se fokusira na postizanje konsenzusa.

Njegovi kritičari pak u pitanje dovode posvećnost ulozi predsjednika Europskog parlamenta tvrdeći da ga talijanska politika zanima više od europskih projekata.

Tajani poznat i pod nadimkom „čovjek konsenzus“ nikad nije zaboravio svoje prijateljstvo s Berlusconijem, zbog čega su ga mnogi prozvali marionetom u Berlusconijevoj želji da vlada Italijom.

Šef EP-a veliki je prijatelj i HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića pa je tako 2016. aktivno sudjelovao u HDZ-ovoj kampanji, a premijer je isticao kako mu je Tajani prijatelj.

"Kao što se sjećate, Antonio Tajani - tadašnji potpredsjednik EP-a - 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU-u (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na našim predizbornim skupovima", pisao je HDZ početkom 2017. kad je Tajani izabran za šefa EP-a.