Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAD ĆE UĆI U 21. STOLJEĆE

Putovanje koje traje satima: Ekipa Nove TV u vožnji stoljetnom željezničkom prugom od Zagreba do Rijeke

Povodom obilježavanja 150. godišnjice početka gradnje Riječke pruge, u vlaku Rijeka-Zagreb u srijedu se razgovaralo upravo o toj željeznici.

U vlaku koji putuje iz Zagreba do Rijeke bila je i riječka ekipa Dnevnika Nove TV. Reporterka Katarina Jusić provjerila je kojom brzinom se putuje stoljetnom prugom i koliko vlaku treba da iz Zagreba stigne u Rijeku.

Pročitajte i ovo Most Drava Botovo Jedan od najvećih projekata Pogledajte kako izgleda novi željeznički most preko Drave: Vlakovi će ga prelaziti brzinom od 160 kilometara na sat Zapadni kolodvor 29,2 milijuna eura Privremeno se zatvara Zapadni kolodvor: Vlakovi će moći voziti do 120 km/h

Kroz Zagreb vlak se kreće 60 km/h. Čim vlak napusti Zagreb, brzina se penje na 90 km/h sve do Moravica. "Tada se brzina drastično smanjuje i više odgovara vremenu kada je pruga napravljena nego 21. stoljeću. Prije sedam minuta vlak je iz Zagreba krenuo za Rijeku. Vožnja bi, prema voznom redu, trebala trajati oko tri sata i 26 minuta", kazala je Jusić u 17 sati.

Početak putovanja vlakom iz Zagreba prema Rijeci

Dva i pol sata kasnije, ekipa Nove TV se nalazila između Skrada i Delnica. Brzina kojom se vlak kretao bila je oko 40 km/h. Ekipa je prošla veći dio puta, pred njima su još četiri stanice, a u Rijeku bi trebali stići u 20 sati i 40 minuta. Vlak je kasnio nekih desetak minuta.

Ekipu Dnevnika Nove TV na putu je očekivalo 12 stanica uključujući i riječki željeznički kolodvor. Povod ove vožnje je obilježavanje 150 godina početka gradnje željezničke pruge Rijeka-Zagreb, a u vlaku su u srijedu održana i tri panela na kojima se razgovaralo o nacionalnom programu željezničke infrastrukture i boljem povezivanju Luke Rijeke sa željeznicom.

Razmatrala su se i pitanja oko investiranja iz europskih sredstava. Na panelu je bilo riječi i o modernizaciji pruge Rijeka-Zagreb, no daleko je naša željeznica od riječi modernizacija.

Direktna vožnja prugom dugom 229 kilometara u 21. stoljeću u Hrvatskoj traje skoro pola radnog dana. Samo dva puta dnevno od Zagreba do Rijeke voze direktne linije, a čak šest vlakova nije direktno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene