Povodom obilježavanja 150. godišnjice početka gradnje Riječke pruge, u vlaku Rijeka-Zagreb u srijedu se razgovaralo upravo o toj željeznici.


U vlaku koji putuje iz Zagreba do Rijeke bila je i riječka ekipa Dnevnika Nove TV. Reporterka Katarina Jusić provjerila je kojom brzinom se putuje stoljetnom prugom i koliko vlaku treba da iz Zagreba stigne u Rijeku.

Vezani članci HŽ Koliko to traje put od Zagreba do Pule?! HŽ još jednom neugodno iznenadio putnike Slika nije dostupna Otkrivamo kolike su otpremnine u HŽ-u

Kroz Zagreb vlak se kreće 60 km/h. Čim vlak napusti Zagreb, brzina se penje na 90 km/h sve do Moravica. "Tada se brzina drastično smanjuje i više odgovara vremenu kada je pruga napravljena nego 21. stoljeću. Prije sedam minuta vlak je iz Zagreba krenuo za Rijeku. Vožnja bi, prema voznom redu, trebala trajati oko tri sata i 26 minuta", kazala je Jusić u 17 sati.

Početak putovanja vlakom iz Zagreba prema Rijeci

Dva i pol sata kasnije, ekipa Nove TV se nalazila između Skrada i Delnica. Brzina kojom se vlak kretao bila je oko 40 km/h. Ekipa je prošla veći dio puta, pred njima su još četiri stanice, a u Rijeku bi trebali stići u 20 sati i 40 minuta. Vlak je kasnio nekih desetak minuta.

Ekipu Dnevnika Nove TV na putu je očekivalo 12 stanica uključujući i riječki željeznički kolodvor. Povod ove vožnje je obilježavanje 150 godina početka gradnje željezničke pruge Rijeka-Zagreb, a u vlaku su u srijedu održana i tri panela na kojima se razgovaralo o nacionalnom programu željezničke infrastrukture i boljem povezivanju Luke Rijeke sa željeznicom.

Razmatrala su se i pitanja oko investiranja iz europskih sredstava. Na panelu je bilo riječi i o modernizaciji pruge Rijeka-Zagreb, no daleko je naša željeznica od riječi modernizacija.

Direktna vožnja prugom dugom 229 kilometara u 21. stoljeću u Hrvatskoj traje skoro pola radnog dana. Samo dva puta dnevno od Zagreba do Rijeke voze direktne linije, a čak šest vlakova nije direktno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju