Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HŽ jedan od najvećih gubitnika proračuna

Otkrivamo kolike su otpremnine u HŽ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske željeznice jedan su od najvećih gubitnika novog proračuna, ostaju bez pola milijarde kuna.

Država je HŽ-u spustila financijsku rampu. Neke HŽ tvrtke, poput Ugostiteljstva morat će u privatizaciju.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) KAD ĆE UĆI U 21. STOLJEĆE Putovanje koje traje satima: Ekipa Nove TV u vožnji stoljetnom željezničkom prugom od Zagreba do Rijeke

'To ne spada pod osnovnu djelatnost željeznice i to treba što prije krenuti u privatizaciju i tu se slažemo i s ministrom Linićem i svima, ali kako to ostvariti kad jednostavno nema zainteresiranih, evo pet pokušaja je bilo da se to privatizira, ali ni jedna iole ozbiljnija ponuda nije stigla', kaže Branko Kreš, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske.

Otpremnine ne veće od 160 000 kuna

Restrukturiranje znači i zbrinjavanje viška radnika. Samo u HŽ Holdingu, bez tvrtki kćeri zaposlen je 12 491 radnik, a na plaće na godinu ode nešto manje od milijarde i pol kuna. Riječ je uglavnom o ljudima koji ne rade u samom prijevozu. Oni koji ostanu bez posla dobit će otpremnine.

'Mi smo dogovorili otpremnine za svaku godinu staža prosječna plaća, ali ne više od 160 tisuća kuna', dodao je Kreš. Pruge, ali i vlakovi u Hrvatskoj sve su stariji, a u održavanje se ne ulaže dovoljno. Upravo zato, na nekim dijelovima pruge može se voziti brzinom od tek 60 kilometara na sat. Putovanje od Zagreba do Splita traje od 6 sati i 20 minuta do čak nevjerojatnih 9 sati.

Restrukturiranje tvrtke to bi trebalo promijeniti, ali ono je na čekanju. Između ostalog i zato što se još ne zna hoće li na čelu ovog diva ostati trenutačna uprava ili će na njihova mjesta doći netko drugi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene