Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Turisti navalili na Hrvatsku: Nevjerojatan rast dolazaka u odnosu na prošlu godinu, objavljeno i gdje najradije svraćaju

U Hrvatskoj je ove godine u zabilježen velik rast dolazaka i noćenja u odnosu na 2021. Najviše noćenja je ostvareno u Istri.

Po statistici Hrvatske turističke zajednice, od početka ove godine do Uskrsa, u Hrvatskoj je ostvareno 1,1 milijun dolazaka i 3,5 milijuna noćenja, što je rast u dolascima od 137 posto i 116 posto u noćenjima u odnosu na 2021. godinu.

Trenutno je u Hrvatskoj više od 125.000 turista, od kojih je više od 100.000 inozemnih. Najviše turista trenutno boravi u hotelima (oko 55.000), kampovima (oko 28.000) te u objektima u domaćinstvu (oko 26.000). U Hrvatskoj je trenutno najviše turista iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije.

"Ove godine, najviše je noćenja ostvareno u Istri (981.000), na Kvarneru (591.000) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (460.000), a gledajući prema destinacijama u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču, Opatiji…

Najviše gostiju trenutno boravi u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući prema destinacijama u Poreču, Rovinju i Dubrovniku ", izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Karlovac THE GUARDIAN Skrivenim ljepotama Hrvatske nije mogao odoljeti ni poznati svjetski dnevni list: ''Destinacija koju vrijedi posjetiti''

Pročitajte i ovo Godišnji odmor - Ilustracija - 5 GLAVNA SEZONA I DALJE DOBRA Rezervacija u predsezoni sve manje, a nije razlog veća cijena: Iznajmljivačica otkriva što je bio prijelomni trenutak

Prošle je godine u ovo vrijeme u zemlji boravilo oko 24.000 turista, a rekordne 2019. godine oko 105.000 turista, s tim da se treba uzeti u obzir i koronavirus, kao i da su u pitanju drugi dani u tjednu na ovaj datum, ovisno o godini, ističu iz HTZ-a.

"Za usporedbu s istim razdobljem rekordne 2019., od početka godine je to oko 80 posto rezultata u dolascima i 96 posto rezultata u noćenjima", zaključili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Prve procjene ukazuju na optimizam

Reporter Mario Jurič razgovarao je s Joškom Stellom, direktorom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Na pitanje kakvo je stanje u njegovoj županiji, odgovorio je da je u prva tri mjeseca 2022. godine zabilježeno dva puta više gostiju nego prošle godine, da prvih 17 dana travnja bilježi tri i pol puta više gostiju nego lani, te da je sveukupan broj zabilježenih noćenja oko 460.000.

"Za sami uskrsni vikend nemamo još podatke, ali će po svemu sudeći ovo biti jako dobar Uskrs za našu županiju", rekao je. "U prva četiri mjeseca ove godine, najviše je domaćih gostiju, ali i onih iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Francuske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Što se samog srca sezone tiče, očekujemo najviše gostiju iz Njemačke, Poljske, Češke, Francuske - koja predstavlja novo tržište, ali i oporavak broja turista iz SAD-a", dodao je.

Na pitanje o tome može li istaknuti neka poboljšanja u cjelokupnoj infrastrukturi, rekao je da se svaka sezona priprema posebno, da je mnogo detalja popravljeno, i istaknuo je kako smatra da će Skywalk, postati veliki hit ove sezone, čak na razini države.

Iako je sustav turističkih zajednica u Hrvatskoj primio brojne kritike na svoj račun, Stella smatra da je to neopravdano. "Sustav turističkih zajednica jedan je od najboljih u Hrvatskoj, što se tiče organizacije, financiranja i funkcioniranja. Kritike su neosnovane, i ne očekujem neku reorganizaciju sustava", odgovorio je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene