Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je među zemljama u kojima terorizam kao prijetnju vidi manje od polovice stanovnika, a u odnosu na cijelu Europu osjećaj ugroženosti od terorizma u Hrvatskoj znatno je niži, kaže se u ispitivanju agencije Puls u suradnji s Gallupom.


Agencija Puls provela je istraživanje mišljenja javnosti u suradnji s međunarodnom Gallupovom asocijacijom, a u sklopu istraživanja 'Glas naroda' kojim je u srpnju i kolovozu obuhvaćeno 58.000 ispitanika u 63 zemljama diljem svijeta.

Vezani članci Strah Strah može biti urnebesan, pogotovo kad ga promatrate na drugima... iz prikrajka Strah i trepet (Foto: thechive.com) Priroda je puna jezivih prizora, a ni ljudi baš ne pomažu svojom pojavom

Ispitivanjem kojim se željelo otkriti koliko građana svijeta smatra da je terorizam prijetnja njihovoj zemlji, zaključeno je da je na to pitanje pozitivno odgovorilo tri četvrtine svjetske populacije.

Kad se uspoređuju svjetske regije, strah od terorizma najviši je u Sjevernoj Americi (SAD i Kanada), slijede zapadna Europa, Latinska Amerika, Azija te istočna i središnja Europa. Najniža razina straha od terorizma vlada u Africi, vidi se u istraživanju.

Terorizma se najviše boje građani Kolumbije, Indije, Izraela, SAD-a, Perua i Ujedinjenog Kraljevstva.

Hrvatska je među onim zemljama u kojima terorizam kao prijetnju vidi manje od polovice ispitanika, njih 40 posto. U Hrvatskoj je osjećaj ugroženosti od terorizma znatno niži nego li je europski prosjek.

Istraživanjem je obrađena i percepcija utjecaja Sjedinjenih Američkih Država na razna svjetska pitanja. Za nešto manje od polovice svjetske populacije SAD ima pozitivnu uloga u rastu svjetske ekonomije i suzbijanja terorizma.

Prema ispitivanju, Hrvati nisu veliki entuzijasti u pogledu uloge SAD-a u svijetu i češće odgovaraju da SAD ima negativnu nego pozitivnu ulogu.

Manje od trećine ukupnoga broja ispitanika pozitivno ocjenjuje SAD kad je riječ o miru u svijetu, borbi protiv siromaštva te zaštiti okoliša.

U usporedbi s odgovorima na isto pitanje 2004., vidi se iz ankete, percepcija pozitivnog utjecaja SAD-a na svjetskoj razini u blagom je porastu, a uočljiv je jasan zaokret mišljenja hrvatske javnosti. U Hrvatskoj je 2004. pozitivno mišljenje o SAD-u bilo na svjetskoj razini ili više, a sada skreće prema negativnome mišljenju.