Radnik na gradilištu (Foto: Printscreen Informer)
Radnik na gradilištu (Foto: Printscreen Informer) Foto: Printscreen Informer

Prema novim podacima Eurostata Hrvati su na ljestvici radnika koji su radili izvan svoje domovine 2017. godine bili na trećem mjestu, s udjelom od 14 posto.


Stopa zaposlenosti iseljenih Hrvata mnogo je viša nego ona Hrvata koji su ostali u domovini, 79,8 u odnosu na 63 posto, podaci su koje je objavio Eurostat.

Vezani članci Slika nije dostupna DZS "objašnjava" pad zaposlenosti: Eurostatu smo poslali krive podatke, a mediji su ih krivo protumačili Slika nije dostupna Više od 120 milijuna u EU u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti

Sveukupno se iz Hrvatske u druge članice Europske unije, zaključno s podacima za 2017. godinu, iselilo 348 tisuća radno sposobnih građana, a među njima je nešto više od 60 tisuća onih koji su visokoobrazovani.

Najvišu stopu rasta iseljenih građana s visokim obrazovanjem ima Portugali - čak 78 posto.

U deset godina udio hrvatskih radnika u dobi od 20 do 64 koji žive u nekoj članici EU povećao se s 12,2 na 14 posto matične populacije. Najmanje se sele Nijemci, samo 1 posto, zatim Britanci. 1,1%. te Šveđani i Francuzi – 1,3 posto. Hrvatska je u deset godina povećala udio radnih migranata s 12,2 na 14 posto za 1,8 postotnih poena, dok se udio Rumunja izvan matične države više nego udvostručio

Podsjetimo, sloboda kretanja radnika jedna je od temeljnih prava Europske unije, a situacija koja se kao posljedica toga događa u Hrvatskoj je sve veći nedostatak radne snage.