Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici na Harvardu došli su do zanimljivih, ali i šokantnih zaključaka.


Čak šezdeset posto odraslih Hrvata uopće ne vježba i tako se izlaže zaista nepotrebnom riziku. Istraživanje je pokazalo da je tjelesna neaktivnost jednako štetna kao i pušenje.

>> Ako se ne možete prisiliti na vježbanje, dolazi rješenje

Vezani članci Sabina Tandara Knezović - Istraživanje o necijepljenima - 4 Ekskluzivno istraživanje za Dnevnik Nove TV: Zašto se Hrvati ne žele cijepiti, kome vjeruju mladi, a kome stariji, i čega se najviše boje? Radovan Fuchs Provedeno najveće istraživanje u Hrvatskoj, predstavljeni rezultati: "Na osnovu toga ćemo implementirati neke nove mjere"

Na steperu, traci za trčanje ili biciklu, vježbanje je nepoznanica za gotovo svakog drugog Hrvata.Tek šest Hrvata od njih 100 vježba u dovoljnoj mjeri, a i oni koji vježbaju, obično brzo odustanu.

'Najčešće ljudi odustaju već nakon mjesec dana, kroz prvih mjesec dana, glavni razlog tome je prvenstveno manjak motivacije', rekao je Filip Paljevec, instruktor fitnessa. Puno posla i obaveza, a malo vremena najčešća je izlika kojom se većina opravdava.

Istraživanja su pokazala da nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje gotovo jednak broj smrti kao i pušenje! 'Kretanje je izuzetno važno za zdravlje radi toga što smanjuje krvni tlak, smanjuje nivo masnoća u krvi, šećera u krvi', rekla je doktorica Mirta Dubenik, kardiologinja.

Šezdeset posto Hrvata koji ne vježbaju uglavnom se i ne hrane zdravo. Voće i povrće tako gube bitku pred brzom i nezdravom hranom. 'S obzirom na današnje uvjete i opcije od različitih salat barova, sednvič barova, kvalitetne ponude u razičitim pekarnama smatram da zaista ne postoji razlog da se hranimo nepravilno i nezdravo jer su opcije neograničene', kazala je nutricionistkinja Karmen Matković.

Dok ne zazvoni na uzbunu, malo tko se pokrene. Da do toga ne dođe potrebno je zaista jako, jako malo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.