Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Susret wikipedista, autora hrvatske inačice najpoznatije svjetske online enciklopedije, održan je u subotu na Jarunu u povodu četvrte godišnjice hrvatske Wikipedije.


U dobrom raspoloženju desetak članova naše Wikipedije pričalo je međusobno o njihovoj najdražoj zabavi - kreiranju sadržaja na internetu. 

Vezani članci Požari u svijetu - 1 Kalifornijom hara najveći požar ove godine: Dvije osobe pronađene u izgorjelom automobilu Slika nije dostupna Josipović: Još nije vrijeme za susret s Nikolićem

Strast, ovisnost, hobi njihovi su zajednički razlozi zbog kojih svakodnevno na internetu pune stranicu različitim informacijama te u tome u potpunosti uživaju, piše Jutarnji list. 

- U ove četiri godine u hrvatsku Wikipediju registriralo se 5000 članova, napisano je 27.500 članaka te se time svrstavamo na 33. mjesto u svijetu. Koliko nam je poznato, raspon autora Wikipedije po godinama je od 7 do 62 godine. Nedavno smo prisustvovali i velikom sastanku u Beogradu. Tamo je dogovoreno da hrvatsku Wikipediju čeka novi korak, tj. osnivanje udruge građana, priča Darko Čokor, jedan od glavnih administratora stranice. 

Broj svakodnevnih autora tekstova na hrvatskoj Wikipediji jest oko njih 40, a 16 je administratora koji paze na sadržaj stranice.

Šesnaestogodišnji učenik Medicinske škole iz Pule Igor Glišić u Zagreb je danas došao samo zbog ovog sastanka. Na Wikipediji piše pet mjeseci, a najčešća tema njegovih tekstova su - Pokemoni.

- Ma to je hobi još otprije. Kada sam bio mali, volio sam Pokemone, a danas znam sve o njima, objašnjava Igor. 

- Tako sam zapravo i počeo pisati na Wikipediji. Nije bilo teksta o Pokemonima pa sam napisao veliki općeniti tekst. Poslije toga sam samo nastavio pisati i do sada sam napisao više od 130 tekstova o svačemu, dodaje dječak koji dnevno provodi po pet sati na toj stranici.

Godinu i pol dana na Wikipediji piše i 37-godišnja Divna Jakšić koja je slučajno došla na tu stranicu na preporuku prijateljice.

 - Uvijek su me zanimale brojke i sitnice iz nečijih biografija. Tako sam na svom računalu imala mnogo tih tekstova. Prijateljica mi je tada rekla za Wikipediju i ja sam počela pisati, kaža Divna Jakšić koja najviše piše biografije poznatih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju