Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera HEP

DORH zatražio podatke o trgovanju viškovima plina u Hrvatskoj

Državno odvjetništvo (DORH) zatražila je od Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) podatke o trgovanju plinom koji je HEP otkupljivao od Ine, potvrđeno je u petak Hini iz HROTE-a.

DORH je jutros zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine, rekao je Hini direktor HROTE-a Boris Abramović.

"Te podatke ćemo dostaviti, kao i HERA-a i Ministarstvu gospodarstva i to najkasnije u ponedjeljak", rekao je Abramović.

Ne vjeruje da će podaci tada biti javni, s obzirom na trajanje istražnih radnji, pa bi njihova eventualna objava mogla utjecati na istragu.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Istraga u tijeku Cure detalji nevjerojatne prometne nesreće kod Crikvenice: Autom sletjela na terasu hotela punu gostiju, preskočila nekoliko stepenica

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tijekom lipnja morao iz transportnog sustava radi uravnoteženja otpustiti 57 tisuća megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina.

"Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi", rekao je, no nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i tko je koliko kupio.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović još nema dogovora Ured predsjednika Milanovića objavio dokument ministra Banožića za koji tvrde da je suprotan Ustavu

Kaže da bi sadašnji način trgovanja trebao biti prijelaz prema burzovnom, koji je znatno jasniji i transparentniji, a koji bi mogao zaživjeti iduće godine i ako ne potpunom, onda u velikoj mjeri onemogućiti sadašnju situaciju.

"Burzovno tržište značilo bi da znamo cijene, kupce i količine", zaključuje.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene