Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još nema dogovora

Ured predsjednika Milanovića objavio dokument ministra Banožića za koji tvrde da je suprotan Ustavu

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Nera Šimić/Cropix
Ured predsjednika poslao je priopćenje u kojem je i Odluka o davanju ovlasti kojom ministar obrane Mario Banožić planirao imenovati čelnika VSOA-e.

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović u četvrtak kazao da Vlada protuustavno donosi odluke, iz Ureda predsjednika poslano je priopćenje te Odluka o davanju ovlasti kojom ministar obrane Mario Banožić planirao imenovati čelnika VSOA-e.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je upozorio kako Vlada Andreja Plenkovića namjerava, suprotno hrvatskom Ustavu, Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, odnosno ministra obrane kojemu bi se dala ovlast za postavljanje privremenog čelnika Agencije.

Budući da je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas tvrdio kako sve ovo nije istina, Ured Predsjednika Republike objavljuje Odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio 5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića.

Pročitajte i ovo Podmornica Titan "Odvedi me do Titanika" Objavljene snimke kako je u Titanu sve stalo: Kapetan je izgubio kontrolu, u sekundi je nastala panika

Pripremljena Odluka ministra obrane službeno je uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu, te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Prema predloženoj Odluci, ministar obrane trebao je imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio - i u Odluku upisao ime - vojnog časnika kojega je planirao imenovati "za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije".

Odluka ministra obrane trebala je stupiti na snagu 12. srpnja 2023., a imenovana osoba trebala je obavljati koordinaciju poslova i potpisivanja akata iz djelokruga VSOA-e sve do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić, doktor korupcije - 2 on poriče djelo Objavljeni detalji o uhićenju "doktora za mito i korupciju": Tražio je da mu plate ručak 1800 eura, poklone kamene ploče...

Nakon što je predsjednik Vlade odbio usuglašavanje i dogovor s Predsjednikom Republike o imenovanju novog ravnatelja, donošenje takve Odluke dugoročno bi ostavilo VSOA-u bez ravnatelja, a koordinacija poslova i potpisa akata iz djelokruga te Agencije bila bi prepuštena osobi koju bi odredio ministar obrane.

Na taj način, VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a Predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost.

Zbog svega toga, predsjednik Milanović je jučer javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene