Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacivanje odgovornosti

Reporter Dnevnika Nove TV o HEP-u i novoj aferi s plinom: "Taj je scenarij apsurdan i nevjerojatan"

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina analizira najnoviju aferu s plinom.

Tri dana nakon što su prve informacije o prodaji viškova plina isplivale na površinu još se uvijek prebacuje odgovornost između Ministarstva gospodarstva, HEP-a i drugih državnih institucija, a Vlada izbjegava dati jasan odgovor, rekao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

"To nam pokazuje da je cijeli sektor u krizi. Prije godinu dana imali smo situaciju da plina nije bilo, skladište je bilo prazno. Da bismo ga napunili, plin koji je HEP prodavao po 40-ak eura kupovao je po 150.

Danas plina ima, ali je skladište puno, pa plin koji HEP kupuje po 47 eura prodaje i po taj jedan eurocent. Tu vidimo da je situacija apsurdna, pogotovo ako uzmemo u obzir tvrdnje iz HEP-a da su sve radili po važećoj regulativi - onda je tu pitanje i odgovornosti Ministarstva gospodarstva. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhvaćen na zadarskom području Prijetio Plenkoviću i članovima Vlade: Uhićen muškarac zbog čijeg su poziva na Markov trg stigli interventni policajci

Scenarij da se plin prodaje zato što ga vlasnik nije uspio niti prodati, niti potrošiti, niti skladištiti je apsurdan i nevjerojatan", dodao je Biočina.

"Zamislite situaciju da se vozite cestom prema provaliji, postoji prometni znak koji kaže da je to obavezan smjer. Hoćete li nastaviti ravno ili skrenuti pitanje je i za HEP i za državne institucije.

Ako nisu vidjeli provaliju ispred sebe, zašto nisu - a ako jesu, zašto nisu skrenuli?" upitao je reporter Marko Biočina.

Marko Biočina, novinar Nove TV Marko Biočina, Marija Miholjek i Saša Kopljar (Foto: DNEVNIK.hr)

Reporter je kazao da bi građani trebali znati tko se okoristio poslovnom politikom HEP-a, koji upravlja novcem građana, ako bi Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću bilo u interesu "da pobiju tvrdnje oporbe i da pokažu transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim sredstvima".

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Ukrajini Što se događa s nuklearkom? IAEA provela inspekciju u Zaporižji, objavili su detalje

Ti podaci postoje i imaju ih državna tijela, Plinacro i HROTE. "Oni kažu da nemaju zakonsko pravo objaviti ih, a bilo bi važno da se dozna tko je to. Na svakom kilovatsatu HEP-ova viška plina koji je prodan za jedan eurocent netko je zaradio otprilike 30-ak eura", objasnio je.

Prošle je godine HEP ostvario gubitak od 5,7 milijardi kuna, u najvećoj mjeri zato što je štitio potrošače od rasta cijena. Nakon aktualne afere, dodaje Biočina, nameće se pitanje je li gubitak mogao biti manji.

"Ako je mogao biti manji, koliko je mogao biti manji i je li netko zaradio zato što je on bio takav? To su sva legitimna pitanja koja se sad otvaraju i zato bi bilo važno da se svi podaci objave", zaključio je reporter.

Ministar Oleg Butković najavio je da će podaci biti objavljeni, a Biočina dodaje da se nada da će se to obećanje i ostvariti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene