Obavijesti Pretražite Navigacija
NE ODUSTAJU OD ŠTRAJKA

Holding digao plaće radnicima, ali sindikati nisu zadovoljni: "Mala je mogućnost da će se pregovorima ostvariti napredak"

Prosvjed radnika Čistoće
Prosvjed radnika Čistoće Foto: Matija Habljak/Pixsell
Uprava Zagrebačkog holdinga odlučila je, nakon prekida pregovora sa sindikatima o povećanju plaća i materijalnih prava radnika, jednostranom odlukom povećati plaće i isplatiti božićnice, no unatoč tome sindikati najavljuju mogući štrajk.

Nakon što u proteklih mjesec dana nije postignut dogovor s predstavnicima sindikata, "Uprava Zagrebačkog holdinga donijela je više odluka kojima se unaprjeđuju materijalna prava radnika Holdinga", poručila je Uprava u srijedu.

U toj su se komunalnoj tvrtki proteklih mjeseci vodili kolektivni pregovori o potpisivanju dodatka II. Kolektivnom ugovoru, u kojima su sindikati tražili povećanje osnovice plaća i sistematizaciju radnih mjesta po podružnicama.

Iako sindikati ne otkrivaju koliki su rast osnovice plaće tražili, ponuda Uprave Holdinga od 4,5 posto nije im bila dovoljna. To je jedan od razloga zbog kojih su prošlog petka prekinuli kolektivne pregovore tvrdeći da ih poslodavac nije vodio u dobroj vjeri.

Pročitajte i ovo Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura EURO NA VRATIMA HNB i banke poslali važno upozorenje: Pripremite gotovinu!

Iz Holdinga poručuju da će, unatoč prekidu pregovora, u materijalna prava radnika od siječnja 2023. godine uložiti iznos od 46,5 milijuna kuna više na godišnjoj razini, što predstavlja rast od 7,67 posto godišnje bruto mase plaća i neoporezivih isplata.

Također, s još 13,5 milijuna kuna uskladit će plaće radnika koji rade iste poslove unutar organizacijskih jedinica, odnosno poslove iste složenosti u različitim podružnicama, što je ukupno 60 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ističu da se time, uzimajući u obzir i povećanje toplog obroka, prosječni rast mjesečne neto plaće za siječanj kreće između 707 kuna (što je 13,67 posto) za komunalne radnike i 560 kuna (pet posto) za radnike u višim kategorijama složenosti poslova.

"Ovakav pristup povećanju materijalnih prava odgovor je na znatno povećanje prosječnih troškova života radnika te će svi oni ostvariti pravo na maksimalne neoporezive iznose koji su jednaki za sve radnike", poručuju iz Holdinga i dodaju kako se time osigurava da najviše dobiju oni koji su najviše pogođeni inflacijom i rastom potrošačke košarice.

Pročitajte i ovo Davor Filipović OGLASIO SE I PETROL Filipović nakon sastanka s Petrolom: "Kakva je poruka zatvaranje na sat vremena?" Stigle i prve posljedice za Petrol

Tako će, kažu, rast plaća najviše osjetiti komunalni djelatnici i zaposlenici koji rade operativne poslove.

Dodaju da je Uprava svim radnicima isplatila i dodatnu prigodnu blagdansku nagradu u neto iznosu od 500 kuna, uz već ranije isplaćenu božićnicu od 1250 kuna.

Sindikati najavljuju mogući štrajk

Sindikati koji su sudjelovali u pregovorima najavili su da će idućeg četvrtka održati sastanak na kojem će odlučiti o daljnjim koracima. Radnike upozoravaju da im odluka Uprave Holdinga ne jamči nova prava, s obzirom na to da nije postala dio Kolektivnog ugovora.

"Odluku koju je poslodavac donio jednostrano taj isti poslodavac može ukinuti u bilo kojem trenutku. Samo ono što je potpisano u Kolektivnom ugovoru sa svim dodacima poslodavac ne može samostalno mijenjati", istaknula je predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak u objavi na Facebooku.

Pročitajte i ovo Tropska oluja na Filipinima - 2 Crni blagdani U poplavama na Filipinima poginulo 25 ljudi, za još 26 se traga: Meteorolozi upozoravaju - očekuju se nove kiše

Sindikati su u pregovorima tražili povećanja materijalnih prava radnika za ukupno 87 milijuna kuna godišnje.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović poručio je da su spremni i na štrajk do ispunjenja zahtjeva jer je mala mogućnost da se Uprava predomisli.

"Mala je mogućnost da će se kroz pregovore ostvariti napredak s Upravom. Velika je vjerojatnost da će se krenuti u proces mirenja, što može dovesti i aktivnosti koje predviđa Zakon o radu, što uključuje i štrajkove", rekao je Jović jučer za Hinu.

Pročitajte i ovo Prosvjed Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom PODIJELJENA MIŠLJENJA Sustav socijalne skrbi i dalje čeka bolje dane: Osim ministra, što se zaista promijenilo u 2022. godini?

Iz Holdinga su poručili da iskreno žale što sa socijalnim partnerima nisu došli do usklađenog rješenja.

"Ipak, zahvaljujemo svim uključenim socijalnim partnerima koji su pregovarali u dobroj vjeri i koji su bili usmjereni na interese radnika", kažu u Holdingu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene