Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREGOVORI U TIJEKU

Postoji volja, ali ima li novca? Tomašević tvrdi da se zahtjevi radnika Čistoće ne ignoriraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u četvrtak da su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru radnika Zagrebačkog holdinga te dodao da postoji volja da se komunalnim radnicima povećaju plaće.

"Postoji dobra volja uprave i Grada Zagreba da se povećaju materijalna prava komunalnih radnika, jer smatramo da nisu dobra", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Stranke rada i solidarnosti Nenada Predovana o jučerašnjem prosvjedu radnika "Čistoće", na kojemu je oko 1000 radnika zahtijevalo bolje uvjete rada, Tomašević je poručio da nije istina da se njihovi zahtjevi ignoriraju.

Pročitajte i ovo Transport olupine MiG-a Što je uzrok padu? Dijelovi MIG-a odvezeni u Zagreb, slijedi istraga: "Ovo je možda upozorenje da se ne forsiraju nikakve vježbe dok ne dođu novi zrakoplovi"

Dodao je da je u zadnja tri tjedna bilo pet sastanaka u pregovorima oko novog Kolektivnog ugovora, s devet ovlaštenih predstavnika sindikata, od kojih je samo jedan predstavnik jučer bio na prosvjedu.

"Kolektivni ugovor koji je aktualan poštujemo, za razliku od vas koji ste kao bivša vlast 2019. godine odbili isplatiti božićnice radnicima, iako su bile definirane kolektivnim ugovorom", odgovorio je mu je Tomašević.

Gordana Rusak, zastupnica stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, je na sjednicu Gradske skupštine došla odjevena kao radnica Čistoće u znak potpore prosvjednicima.

Na aktualnom satu, nezavisni zastupnik Ivica Lovrić optužio je gradsku vlast da pojeftinjenjem usluga za 31 posto teleoperaterima preko Zagrebačkog digitalnog grada "priprema teren za privatizaciju" te podružnice Holdinga, no Tomašević je tu tezu odbacio kao promašenu.

"Cijene su bile veće od svih drugih konkurenata, pa su sa snižavanjem cijena zapravo porasli prihodi", poručio je Tomašević.

Vodoopskrba gubi 200 milijuna kuna godišnje

Na pitanje zastupnika HSLS-a Kristijana Jelića o poskupljenju vode u Zagrebu, Tomašević je najavio da će se ono odgoditi do 1. ožujka, ali istaknuo da će ono biti na razini 15 posto, umjesto najavljenih 20 posto jer je Vlada odustala od primjene vodne uredbe.

"Na godišnjoj razini, gubitak Vodoopskrbe je 200 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna iznose trenutni minusi Vodoopskrbe. Zatim, potrebno nam je barem 100 milijuna kuna godišnje za investicije", istaknuo je Tomašević te Jeliću, koji je tražio da se voda postupi za pet posto, poručio da to nije moguće.

Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orbán i hrvatski premijer Andrej Plenković u Zagrebu 2018. godine NIŠTA NIJE ISKLJUČENO Kako bi Orban Hrvatskoj mogao pomrsiti planove o ulasku u Schengen?

Poručio je da Uprava Holdinga "radi što može", ali da ne može iz proračuna financirati operativni gubitak Vodoopskrbe, kao niti investicije.

Prosvjed ispred Skupštine

Prije početka sjednice, ispred zgrade Skupštine prosvjedovali su članovi udruge Resnik i drugi zbog financiranja projekata štetnih za okoliš predviđenih proračunom za 2023. godinu.

Pročitajte i ovo Bolnica u Belfastu slučajevi u velikoj britaniji Širi se infekcija: Prijavljena još jedna smrt djeteta povezana s bakterijskom zarazom

Usprotivili su se, među ostalim, izgradnji Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), pretovarne stanice za biootpad na lokaciji Dioki i sortirnice za koju smatraju da je besmislena.

"Gradonačelnik ne odustaje od štetnih projekata jer nema ni snage ni volje krenuti s uspostavom novog sustava gospodarenja otpadom", poručila je predsjednica udruge Branka Genzić-Horvat.

Također, Tomaševića i platformu Možemo! optužila je za izdaju svojih birača i interesa građana Zagreba jer su se "izgubili u interesima interesne grupacije".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene