Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ I TO!

Tko će čistiti? Prosvjed radnika zagrebačke Čistoće: "Radimo teške, slabo plaćene poslove"

Aktualno Galerija Prosvjed radnika Čistoće Prosvjed radnika Čistoće Foto: Matija Habljak/Pixsell Prosvjed radnika Čistoće - 5 Prosvjed radnika Čistoće - 5 Foto: Matija Habljak/Pixsell Prosvjed radnika Čistoće - 4 Prosvjed radnika Čistoće - 4 Foto: Matija Habljak/Pixsell Prosvjed radnika Čistoće - 3 Prosvjed radnika Čistoće - 3 Foto: Matija Habljak/Pixsell +1 Prosvjed radnika Čistoće Galerija 1/6 >>
Radnici zagrebačke Čistoće prosvjeduju od 13 sati zbog malih plaća.

U tijeku je prosvjed radika zagrebačke Čistoće. Traže podizanje plaća najmanje plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Holdinga.

Kako je rekao predsjednik sindikata Čistoće Zdravko Stoilković, na prosvjed su se odlučili nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili sastanak i razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, o čemu je svoje nezadovoljstvo potpisivanjem peticije potvrdilo 1116 radnika.

"Nakon prikupljenih 1116 potpisa obratili smo se gradonačelniku, Upravi zagrebačkog holdinga i našem voditelju. Tražili smo sastanak u roku od 10 dana, očekujući da će nas pozvati, da ćemo razgovorima doći do rješenja koje je prihvatljivo i za radnike i za poslodavce", kazao je Stoilković za Hinu.

"Oni nas, međutim, uopće nisu zvali, oglušili su se na naš poziv, oglušili su se na 1116 potpisa radnika i sukladno tome mi organiziramo prosvjed kako smo i najavili", dodao je.

Istaknuo je da radnici Čistoće rade teške, slabo plaćene poslove, zbog čega je fluktuacija radnika velika. Istovremeno, kaže Stoilković, za te poslove nema interesa na tržištu rada te je podizanje plaća postalo nužnost.

Konkretno, kako je riječ o poslovima s posebnim uvjetima rada, sindikati i radnici traže usklađivanje dodataka na uvjete rada određenih sistematizacijom radnih mjesta tako da se plaća radnika s najnižim primanjima nešto podigne i bude u skladu s poslovima koje obavljaju.

Osim povećanja osnovice, traže i usklađivanje koeficijenata zaposlenih u Čistoći s istim poslovima u drugim podružnicama Holdinga.

"To su dvije odvojene stvari. Ono što tražimo u principu je da se dignu plaće radnicima koji su najmanje plaćeni i da se usklade koeficijenti koji su uparivi, odnosno usporedivi, gdje se obavljaju isti poslovi u raznim podružnicama, a za koje zaposleni kod nas imaju manje koeficijente nego drugdje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objašnjeno i zašto Petek objavio dokument: Grad Zagreb poništio nabavu za podzemne spremnike za otpad

Znači, tražimo u najmanju ruku izjednačavanje koeficijenata s drugim podružnicama", pojasnio je Stoilković.

Pročitajte i ovo Savjeti za odlaganje otpada bez novih troškova ZAGREBAČKI HOLDING DONOSI Prilika za štednju: Pet savjeta za odlaganje otpada bez novih troškova

Sindikati su tražili razgovor s poslodavcem kako bi u pregovorima došli do sporazuma oko toga što bi bio minimum na koji mogu pristati. Nakon što je prošao zadani rok, odlučili su se održati prosvjed, i to u srijedu u 13 sati ispred ulaza u Podružnicu Čistoća, Radnička cesta 82.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene