Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EURO NA VRATIMA

HNB i banke poslali važno upozorenje: Pripremite gotovinu!

Do uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Hrvatskoj ostalo je tek nekoliko dana, a HNB, bankari i trgovci opetovali su važnu zamolbu upućenu građanima.

Održana je posljednja sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a glavne poruke bile su da su pripreme pri samom kraju i sve ide prema planu.

Građanima je upućena važna zamolba - da pripreme nešto gotovine za prve dane i da imaju razumijevanja jer je riječ o kompleksnom procesu.

''Ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas''

''Došli smo nadomak velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju Europske unije, čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjavamo preuzetu obvezu kada smo pregovarali članstvo u Uniji'', istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku 19. i ujedno i posljednje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kojom je predsjedavao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Ide li sve prema planu, bila je ključna tema, a Plenković, koji je s ministrom financija Markom Primorcem uoči sjednice Vijeća posjetio trezor HNB-a da bi vidjeli kako izgledaju logističke pripreme, naglasio je: ''Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada. Želim zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom procesu. Mislim da možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo.''

Simbolično će prelazak s kune na euro biti obilježen kada nakon ponoći ministar financija i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podignu prve eure, najavio je Plenković.

Podsjetio je i da 1. siječnja povodom ulaska Hrvatske u eurozonu i u Schengen u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen, s kojom će predstavnici Vlade posjetiti  Breganu. Dočekat će ih ondje slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola, a potom će s Von der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu popiti kavu koju će platiti eurokovanicama.

''Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promjena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja'', poručio je Plenković i poručio: ''Ulazimo potpuno spremni u euro.''

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA Gase se bankomati, neki već ne rade: Pogledajte na karti gdje možete podizati gotovinu

Pročitajte i ovo Ilustracija Savjeti klijentima Za novogodišnji provod opskrbite se gotovinom: Zbog uvođenja eura banke objavile posebna upozorenja

Posljednje pripreme u tijeku

Primorac je podsjetio da je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini te da će poseban naglasak i dalje biti na zaštiti potrošača.

Obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca stupilo je na snagu 5. rujna, a predstavljen je prvi put i proračun u eurima, kazao je te dodao: ''Iako se najveća bojazan odnosila na potencijalne inflatorne pritiske, oni su u Hrvatskoj minimalni, kao što su bili i u drugim državama koje su uvodile eure. Naravno da je razina općeg porasta cijena nešto veća i to je u skladu s očekivanjima.''

U ovom je tjednu i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura: ''Ukupno 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica je distribuirano institucijama.''

Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima.

Do 31. prosinca 1300 bankomata isplaćivat će gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure, a nakon toga će moći obaviti neograničeno u HNB-u zamjenu novčanica, dok će se kovanice moći mijenjati još iduće dvije godine.

Primorac je istaknuo da će dobrobiti od eura biti vidljive, značajne i trajne: ''Sigurno je da eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača i otpornija na ovu i na sve buduće krize.''

''Svi subjekti koji su uključeni u ovaj proces iskazali su spremnost, nitko nije iskazao poteškoće'', kazao je Primorac u izjavi za medije nakon sjednice Vijeća upitan očekuje li probleme na mjestima gdje se dominantno plaća gotovinom poput tržnica.

''Pojedine poslovne banke već su najavile da u određenom razdoblju neće možda raditi koji bankomat ili koja debitna kartica, pa i ovom prilikom apeliramo na građane da imaju razumijevanja, radi se o kompleksnom procesu, i da to ne uzimaju za zlo te da naprave opskrbu gotovinom na vrijeme'', apelirao je Primorac.

''I u uobičajenim okolnostima zna se dogoditi da neki bankomat nije u funkciji pa nitko zbog toga ne pravi probleme. Molim građane da razumiju da se radi o složenom procesu i da ako dođe do zastoja, nije riječ o sistemskom propustu ili grešci, nego je nemoguće istovremeno opskrbiti sve te bankomate'', upozorio je ministar financija.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA HNB objavio važno upozorenje građanima vezano za novogodišnji vikend

Građani su poslušali, poduzetnici imaju još posla

Sve novčanice eura su nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao što će kasnije i prema poduzećima, kazao je Vujčić i dodao da se uspješno kraju privodi i kovanje eurokovanica: ''Uspjeli smo iskovati 400 milijuna komada hrvatskih kovanica, a ovaj tjedan očekujemo da će otkovati još pet milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica.''

Istaknuo je da je predopskrba banaka počela u listopadu i uspješno je realizirana: ''Predopskrba poduzeća koja je započela u prosincu dosad se odvijala sporom dinamikom. Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme.''

Podsjetio je da se početni paketi eura za građane mogu kupiti u bankama, Pošti i Fini. Dosad je prodano 682.000 početnih paketa, odnosno gotovo 60 posto od ukupnog broja paketa.

''Od sredine kolovoza dosad vrijednost kuna u optjecaju smanjena je za više od 16 milijardi kuna, s 35,2 milijarde kuna na 18,9 milijardi kuna. Građani su nas poslušali. To će olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju'', naglasio je guverner HNB-a.

Banke pod nadzorom

Banke su se dobro pripremile i ne očekuju se nikakva neugodna iznenađenja, kazao je Vujčić i opetovao HNB-ovo upozorenje: ''Dio usluga tijekom novogodišnjeg vikenda bit će ograničeno dostupan ili nedostupan te je dobro imati kod sebe nešto gotovine''.

''Tko treba, neka se opskrbi gotovinom do 1. 1. Za vikend je dobro imati nešto gotovine jer se radi tranzicija sustava pa neko vrijeme neće raditi kartice ni internetsko ili mobilno bankarstvo. Nakon toga bi sve trebalo funkcionirati normalno'', opetovao je guverner HNB-a i u izjavi za medije nakon sjednice Vijeća.

''Bitno je i da se trgovci koji to još nisu napravili, da se u idućih nekoliko dana opskrbe s dovoljno gotovine, da već od 1. siječnja mogu normalno raditi'', dodao je još jednom Vujčić.

Upozorili su na to i predstavnici banaka, a Vujčić je kazao i da je HNB od početka listopada u poslovnicama banaka proveo oko 400 nadzora koji su se odnosili na primjenu dvostrukog iskazivanja cijena: ''Nismo utvrdili ozbiljnije propuste. Sve koje smo utvrdili brzo su ispravljeni. S danom uvođenja eura mi ćemo nastaviti s nadzornim aktivnostima.''

Što su pokazali inspekcijski nadzori?

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je inicijativi Etičkog kodeksa pristupilo 1006 poslovnih subjekata, a tržišna i turistička inspekcija obavile su 6901 inspekcijski nadzor u kojima je utvrđeno 1735 povreda odredbi zakona.

''Veliki trgovački lanci su spremni'', istaknula je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber, koja je pozvala manje trgovce da osiguraju potrebnu količinu eura barem za prvih nekoliko dana nakon uvođenja eura, kao i građane, koje je također zamolila za razumijevanje dok se sve ne uhoda. Maloprodajni lanci bit će, naime, jedan od ključnih kanala konverzije kuna u eure.

Pročitajte i ovo Ilustracija Savjeti klijentima Za novogodišnji provod opskrbite se gotovinom: Zbog uvođenja eura banke objavile posebna upozorenja

Pročitajte i ovo Stiže nam euro: Ilustracija - 4 VRIJEDNI SAVJETI Imate tekući račun u kunama i devizni u eurima? Stručnjak savjetuje što napraviti i kako izbjeći troškove

Predsjednik Vlade predsjedavao je i sastankom Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti s ciljem pristupanja Republike Hrvatske šengenskom prostoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene