Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sberbank se vratio u igru

Hoće li situacija s ruskim diplomatom utjecati na procese u Agrokoru?

Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ruska banka za pregovaračkim stolom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ruski Sberbank potpisivanjem sporazuma s izvanrednom upravom Agrokora vratio se u igru.

Premijer smatra kako problem s ruskim diplomatom neće utjecati na procese u Agrokoru kojem je najviše novca dao upravo ruski Sberbank. Potpisivanjem sporazuma s izvanrednom upravom prošloga tjedna ta se banka vratila u igru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mišljenje ekonomskih analitičara Novo zaduženje Agrokora: "To ne treba slaviti kao povoljan aranžman jer on to nije" Slika nije dostupna Gref o Agrokoru Novo upozorenje iz Rusije: Bez dogovora Vlade i kreditora pasti će investicijska privlačnost Hrvatske

"Mislim da ovo nema nikakve veze jedno s drugim“, kaže premijer Andrej Plenković.

Vraćanje Sberbanka za pregovarački stol u Agrokoru ocjenjuje pozitivnim pomakom.

"Postat će ono što trebaju biti budući da su jedan od značajnijih vjerovnika dio procesa koji će omogućiti kvalitetnu i dugoročno održivu nagodbu, funkcioniranje kompanije i zadržavanje radnih mjesta", rekao je premijer.

A dogovoreno je kako će Izvanredna uprava priznati dug koji premašuje milijardu eura, dok će Rusi zauzvrat odustati od svih tužbi protiv Agrokora.

"Provođenje postupaka koji su dogovoreni sporazumom u načelu sa Sberbankom započelo je nakon što je ovaj sporazum prošli tjedan potpisan, a puna provedba obje strane traži određeno vrijeme", kažu u Agrokoru.

"Olakšanje za ostale vjerovnike"

Fokus je podsjećaju na postizanju nagodbe. Iz ruske banke tek neslužbeno kažu da im je cilj aktivno sudjelovati i restrukturirati Agrokorov dug.

"Za ostale vjerovnike to bi trebalo značiti jedno olakšanje u smislu da će nagodba jednog dana biti manje pravno dvojbena. Svakako da je pri tome važno da se dođe do rješenja da se Sberbanku prizna pravo glasa jer to ujedno čini ostalim vjerovnicima nagodbu izvjesnom i pravno sigurnijom“, kaže Mićo Ljubenko, stručnjak za trgovačko pravo.

Problem s najvećim vjerovnikom nova uprava Agrokora imala je od početka. Nisu postizali dogovor oko vraćanja duga, što je dovelo do tužbi Sberbanka protiv Agrokora, nakon čega im je Ante Ramljak osporio potraživanja.

Novotny: "Uz bankarske, prevladali su i geopolitički interesi"

"Nepotrebno strašimo sve da iza toga stoji ruska država, politika, ne znam tko sve", kazao je bivši povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u studenom prošle godine.

Da su uz bankarske prevladavali i geopolitički interesi tvrdi Damir Novotny.

"Ja bih rekao da su ti politički kriteriji zapravo iscrpljeni, da se sad radi o drugom motivu da se pokuša u procesu nagodbe osigurati što veći utjecaj bez dugotrajnih sudskih procesa", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene