Agrokor i Sberbank pronašli su zajednički jezik i postigli sporazum kojim ruska banka ponovno ulazi u proces nagodbe. Značaj tog dogovora za Dnevnik Nove TV analizirao Dalibor Špadina.

Galerija +0 Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr)

Povratak ruskog Sberbanka u igru ima doista velik značaj za cijelu priču oko Agrokora. Važno je izdvojiti tri stvari, a prva je da će se time lakše doći do nagodbe. Uvijek je lakše kad se četiri ili pet velikih igrača sjednu za stol i dogovore, nego da se mora pregovarati s tisuću različitih strana. Obzirom da Sberbank ima vrlo veliko potraživanje prema Agrokoru, tako će i njihov glas u nagodbi biti vrlo značajan i laše će doći nagodbe.

Vezani članci Slika nije dostupna Sve vrvi tužbama i optužbama za pogodovanje: Agrokor razapet između američkog i ruskog kapitala Slika nije dostupna "Sberbank je s pravom zabrinut i nadamo se da će se Vlada dotaknuti te teme"

I sam povjerenik za Agrokor Fabris Peruško rekao je dajući izjavu oko dogovora između Agrokora i Sberbanka, da je njihovim povratkom u proces nagodbe sad osigurana većina i za njezino izglasavanje.

Druga stvar je pitanje tužbi. Naime, Agrokor i država ovim su potezom osigurali da neće biti velikih i opasnih tužbi od strane, barem Sberbanka, pod uvjetom da u daljenjem procesu bude sve u redu. Sberbank je tako odustao od trenutnih, ali i mogućih budućih, tužbi protiv Agrokora i Hrvatske.

Treća stvar koju treba istaknuti jest da povratkom "u igru", Sberbank postaje kreditor koji će imati najviše utjecaja u budućnosti Agrokora, zajedno s američkim fondom Knighthead, s kojim predstavlja najveće igrače.

Ako uzmemo u obzir očekivanja da će Knighthead samo uzeti novac i povući se iz cijele priče, tad će Sberbank sa svojim velikim dugom koji Agrokor ima prema njemu, postati najveći igrač u priči oko pregovaranja i dogovaranja oko budućnosti posrnulog koncerna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju