Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Planirana regulacija toka Dunava mogla bi dovesti do isušavanja jedne od najvećih europskih močvara.


Svjetski ekolozi i novinari iz Kopačkog rita upozorili su da jednoj od najvećih europskih močvara prijeti nestajanje. Planirana regulacija toka Dunava isušit će europsku Amazonu, ističu ekolozi,a sve zbog interesa krupnog kapitala.

Vezani članci Paukovi Samo za hrabre: Snimka iz močvare prestravit će sve one koji ne vole paukove Slika nije dostupna Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

Naime, projekt regulacije težak je 25 milijuna eura, a o njegovoj sudbini odlučit će novi ministar zaštite okoliša.

Idilu Kopačkog rita svjetski ekolozi zabilježili su fotoaparatima. Boje se da će zbog ljudske želje za kontroliranjem prirode europska Amazona ostati samo lijepa uspomena.

>> Otkrivena nova vrsta biljke u Kopačkome ritu

'Kopački rit ovisi o vodi iz Dunava i ako tok Dunava bude reguliran, razina vode u Kopačkom ritu će pasti i on će naposljetku presušiti', rekao je Arno Mohl iz WWF Austrija.

Novinari iz drugih podunavskih zemalja sličnim scenarijima već su svjedočili. 'U Njemačkoj se u prošlosti puno ulagalo u regulacije rijeka. Sada se tek vide posljedice pa se opet puno novca troši na popravljanje štete', kaže Rudiger Schlacht, novinar Deutsche Welle.

Za objekte teške 25 milijuna eura sredstva planiraju tražiti od Europske unije. Na štetnost projekta ekolozi su se žalili i Europskoj komisiji. Zato i Bruxelles pomno prati hoće li ga ministarstvo zaštite okoliša odobriti. Više od 20 000 potpisa protiv projekta ekolozi su predali još u ožujku.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.