Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Promatranjem vodene i močvarne vegetacije, u Kopačkome ritu otkrivena je nova vrsta biljke - viseći šaš (lat. scirpus pendulus), čije je izvorno stanište u Sjevernoj Americi i koja je sada prvi put uočena u Hrvatskoj.


Pronalazak visećega šaša prof. dr. Siniša Ozimec s osječkoga Poljoprivrednog fakulteta ocjenjuje posebno važnim jer je 'njegovo stanište u Kopačkome ritu prvo zabilježeno u Hrvatskoj te znači novo bogatstvo eko-sustava tog rita'.

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka u suradnji s Javnom ustanovom Parkom prirode Kopačkim ritom od 2010. godine provodi detaljnu inventarizaciju i monitoring te je dosad zabilježio 446 vrsta biljaka od kojih je 38 zaštićeno. Detaljno promatranje, koje se nastavlja, pokazalo je da su u Kopačkome ritu, najočuvanijemu močvarnom staništu u Europi, i najugroženije biljke, među kojima su češki šaš (lat. Carex bohemica), vodena voduška (lat. Limosella aquatica), bodljikasti oblić (lat. Scirpus mucoratus) i patuljasti rogor (lat. Typha minima), dodao je Ozimec.

Vezani članci Turizam u Slavoniji - 3 Zimska čarolija na istoku Hrvatske: Na seoskim imanjima nudi se i luksuz Spašavanje u Kopačkom ritu - 3 FOTO Bizarno spašavanje u Kopačkom ritu - unesrećeni zvali rendžere, a oni HGSS: "Važno je da su svi sačuvali prisebnost"

>> Fenomen u Kopačkom ritu: Parenje jelena započelo dva mjeseca ranije

Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Biserka Vištica istaknula je da ta ustanova ima odličnu suradnju s mnogim fakultetima osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera jer je 'cilj da se monitoringom detaljno utvrdi stvarno stanje' pojedinih vrsta - ptica, riba i divljači, te bogatstvo biljnoga svijeta. (Hina)

Poseban fenomen Kopačkoga rita su šume u kojima je osobito važan hrast lužnjak, najplemenitije i najcjenjenije drvo u našim krajevima koje može dosegnuti visinu od 40 metara i starost od 500 do 800 godina.

Smatra se da je najstarije drvo u Kopačkome ritu 'popularni stari brijest koji ima više od 300 godina' i do kojega je uređena i poučna staza, rekla je Vištica.

Glavni nadzornik Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić rekao je kako je u Kopačkome ritu dosad zabilježeno oko 2000 različitih vrsta flore i faune.

Dodao je kako slijedi 'monitoring ribljeg fonda' jer je Kopački rit najveće prirodno mrijestilište slatkovodne ribe u Europi. Zasad znamo da u njemu imamo 44 različite vrste riba, među kojima su mnoge ugrožene, a 'znanstvenim monitoringom želimo utvrditi stvarno stanje ribljeg fonda', rekao je Opačić.

Posebno je naglasio da je Kopački rit "jedan eko-sustav u malom gdje se znanstvenim radom i monitoringom zasigurno može otkriti još mnogo fenomena močvarnog staništa". Dodao je kako se nada da će 'ova godina hidrološki biti mnogo povoljnija od prošle te da će biti više oborina koje su važne za plavljenje rita, a samim tim da će biti i bolji mrijest ribe nego prošle godine'. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju