Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

HDZ: Zakon o zaštiti novčarskih institucija neživotan, proturječan i zbunjujući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici suglasili su se u srijedu kako je potrebno regulirati područje zaštite novčarskih institucija, no HDZ je izrazio sumnju da će se to moći realizirati konačnim prijedlogom Zakona o zaštiti novčarskih institucija koji je, po njihovoj ocjeni, neživotan, proturječan i zbunjujući.

"Klub HDZ-a smatra kako je potrebno regulirati područje zaštite novčarskih institucija i uskladiti ga s vremenom i tehničkim mogućnostima, ali nismo sigurni da će ovaj zakonski prijedlog to omogućiti zato što je po našem sudu neživotan, proturječan i zbunjujući", istaknuo je HDZ-ov zastupnik Ivan Šantek.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Smatra da je Zakonu previše tehnički detaljan, ocijenjujući zbunjujućim što će danom stupanja na snagu novog zakona prijašnji zakon prestati važiti, ali će pravilnici koji će omogućiti primjenu novoga zakona, biti doneseni tek u roku godinu dana.

Leko o imovinskim karticama: Javna rasprava i zavođenje građana su nepotrebni

"Sa ciljem smanjenja rizika te povećanja zaštite i razine sigurnosti osoba pri obavljanju novčarskog poslovanja u objektima novčarskih institucija, kao i pri distribuciji novca i vrijednosti bilo je potrebno propisati vrste novčarskih institucija, i za svaku vrstu novčarske institucije propisati i odgovarajuće mjere zaštite te na taj način utjecati na smanjenje broja razbojništva i krađa", pojasnio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Zaštita novčarskih institucija do sada je bila uređena kroz Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju no iako je primjena tog zakona dovela do smanjenja kaznenih djela, broj pljački u pojedinim institucija i dalje je u porastu, posebice kada je riječ u onima koje do sada nisu bile obveznici primjene zakona - zlatarnice i prostori u kojima se otkupljuju plemenite kovine. Zakonom se sada propisuje dodatna zaštita tih objekata.

"Smatram da naše aktivnosti moramo usmjeriti u dva pravca: jedno je fizička, tehnička i organizacijska sigurnost i ulaganje, a drugo je umanjivanje poslovanja s gotovinom kako bi na najjeftiniji način izbjegli rizike za ljudske živote", rekao je nezavisni zastupnik Slavko Linić.

Ministarstvo financija, kaže, trebalo bi raditi na tome da se što više poslova obavlja bezgotovinski, kako se ne bi ugrožavali ljudski životi i izazivalo one sklone brzim zaradama i nezakonitim zaradama.

Smatra i da je u Hrvatskoj još uvijek gotovinski promet prevelik.

"Svaka čast namjerama o bezgotovinskom plaćaju, modernim elektroničkim tehnologijama, ali moramo znati da mi imamo umirovljenike ili poljoprivrednike koji nisu u tim tehnologijama, ne vladaju njima i za njih su poštanski uredi, koji se ukidaju, život. Njihovim ukidanjem dovode se u neravnopravan položaj građani ruralnih područja", rekao je HDZ-ov Stjepan Milinković.

Reiner o uklanjaju imovinskih kartica: Sve je to zbog izbora

HDSSB-ov Boro Grubišić kazao je da je upravo HDZ-ova vlada počela s ukidanjem poštanskih ureda.

"Ja bih vas pitao što je sa selom! Pa vi ste počeli s ukidanjem poštanskih ureda, a Kukuriku koalicija nastavila. I kljaštili ste i jedni i drugi koliko ste god mogli, pa onda nema poštanskog ureda čak ni u Gornjoj Vrbi nego im kažu neka idu u poštu u grad Slavonski Brod", uzvratio mu je Grubišić.

"U Hrvatskoj nije saživjelo da se s gotovinom radi čim manje, a upravljati gotovinom je zapravo najskuplje zbog transporta, čuvanja i drugoga. No, kod nas se nažalost vrlo često događa da lijeva ne zna što radi desna, i tako smo maksimalno liberalizirali primjerice naplatu računa, pa će skoro danas ispast da će se u javnom wc-u moći platit račun", zaključio je HDZ-ov Ivan Šuker.

Laburist Zlatko Tušak upozorio je na činjenicu da se računi i transakcije mogu raditi i u kioscima.

"Zagrebačka banka ima ugovor s Konzumom i Tiskom na oko 700 mjesta gdje se posluje temeljem uplata i isplata novaca, mogu se plaćati računi i može se vršiti transakcija", naglasio je Tušak zabrinut zbog izloženosti pretežito ženske radne snage pljačkašima.

Smatra da je zbog toga trebalo zabraniti uplate i isplate novčanih sredstava u takvim staklenim kioscima.

Iako podupiru sigurnost, iz redova HDSSB-a poručili su kako je u pozadini unosan posao uvoznika sigurnosne opreme, a na štetu zaštitara.

"Ovdje se radi o najmanje stotinama izgubljenih radnih mjesta i najmanje o milijunima i milijunima eura investicija koje će određene tvrtke koje uvoze tu opremu profitirati", uvjeren je HDSSB-ov Dražen Đurović.

SDP-ova Nadica Jelaš rekla je kako se zakon donosi isključivo zbog sigurnosti, dodavši da će se sigurnosna oprema nabaviti ovisno o propisima koje ovaj zakon traži, i gdje je za investitora najpovoljnija nabavka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene