Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hoće li Glavaš u petak izaći iz pritvora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi podijelili su se na pitanju treba li pritvor zastupnika Branimira Glavaša, osim zbog utjecaja na svjedoke, odobriti i zbog posebno teških okolnosti kažnjivih djela za koja je osumnjičen. Raspravu je obilježilo međusobno vrijeđanje zastupnika. Ivo Lončar tako je vrijeđao zastupnike SDSS-a, a Vladimir Šeks oduzeo je riječ Vesni Škare Ožbolt na samo spominjanje njegove uloge predsjednika osječkog Kriznog štaba u vrijeme počinjenja zločina. Ona je na to uzvratila lupanjem cipelom po stolu.

HDZ-ovu tvrdnju kako pritvor zbog težine djela treba odbaciti zbog neujednačene sudske prakse poduprli su klubovi HSP-a i Glavaševa HDSSB-a, a HNS, SDP, IDS, SDSS i regionalne stranke ističu kako Hrvatski sabor ne smije ograničavati djelovanje pravosudnih tijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plaća iza rešetaka Sabor traži da Glavašu ukinu tužbu kojom traži plaću Slika nije dostupna Odluka s vrha Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja

Vesna Pusić (HNS) izjavila je kako je 'šokirana današnjim kopernikanskim obratom HDZ-a', objasnivši da je HDZ-ova većina u Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) prihvatila zahtjeve istražnog suca zagrebačkog suda Zdenka Posavca, te županijskih državnih odvjetništava u Zagrebu i Osijeku da se Glavaš pritvori.

'Nitko nigdje do sada nije osporio da su se dogodila najstravičnija mučenja i ubojstva, razmjer zločina je neupitan, a o Glavaševoj krivnji odlučit će sud', rekla je, pozvavši zastupnike da ne raspravljaju o tome ima li državno odvjetništvo pravo zaključiti da se radi o teškim okolnostima kažnjiva djela.

Pusić je istaknula kako se iz postupaka saborskih tijela i Sabora, mnoštva nespretnosti, dvojbi i različitih odluka 'vidjelo da se u parlamentu pokušava donijeti odluka o tome je li Glavaš kriv'.

Odluke MIP-a o Glavaševu pritvaranju poduprijet će i SDP jer, rekao je Josip Leko, sud ima dovoljno znanja i sposobnosti pravično voditi postupak protiv Glavaša, kojemu je, tvrdi, jedini interes da se istraže činjenice i utvrdi tko je odgovoran za zločine u Osijeku.

HDZ je prozvan da je 'današnjim prevratom' ostale klubove i zastupnike doveo do toga da budu sluge njegovih potreba.

'Najiskrenije žalim tu promjenu stajališta HDZ-a. Ne znam koji su razlozi za taj preokret, ali ni meni ne bi bilo drago da Glavaš umre u zatvoru' Ivo Banac 'To je debakl hrvatske politike kroz koji se može protumačiti da Vlada nema snage nositi se s pitanjem pravne sigurnosti', izjavio je Ivo Banac, najavivši potporu regionalnih stranaka odlukama MIP-a.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je kako ne stoje tvrdnje da je riječ o politički montiranu postupku te smatra da je Glavašev slučaj hrvatskom pravosuđu prepustio Haaški sud kako bi ispitao vjerodostojnost Vlade i neovisnost pravosuđa.

Milorad Pupovac najavio je da SDSS ne će glasovati o odlukama MIP-a jer se, kaže, priklanja mišljenju da taj slučaj treba prepustiti sudu, a ne 'političkim kalkulacijama'.

O Glavaševu imunitetu ne će glasovati ni HSS, a Željko Pecek objasnio je kako 'nema saznanja na temelju kojih bi glasovali', da 'nemaju nikakav materijal za raspravu, osim odluke MIP-a na jednoj i pol stranici'.

Anto Đapić najavio je, pak, potporu HSP-a prijedlogu HDZ-a da se odobri Glavaševo pritvaranje samo na osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke, založivši se da se odobrenje za pritvor zastupnika ubuduće razmatra isključivo na zahtjev suda, a ne odvjetništva.

'Minimum koji možemo učiniti za zastupnika koji je u Saboru proveo pet mandata i general je HV-a jest da svoju nevinost dokazuje sa slobode', rekao je Đapić.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) još jednom se požalio na 'medijsku harangu' protiv Glavaša, u kojoj, tvrdi, Državno odvjetništvo medije opslužuje informacijama iz istrage iako je zaštićena tajnom.

'Treba li tajnost postupka skriti činjenicu da ni jedan od 42 do sada ispitana svjedoka nije teretio Glavaša ili prikriti loš rad policije i Državnog odvjetništva', upitao je Šišljagić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene