Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna od osam godina

HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin

Branko Tunić
Branko Tunić Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
HDZ-ovac koji si je 2015. godine zalijepio člansku iskaznicu stranke na čelo nepravomoćno je osuđen zbog ratnog zločina.

Branko Tunić, pripadnik 1. brigade Zbora narodne garde koji je u Hrvatskoj poznatiji zbog lijepljenja HDZ-ove članske iskaznice na čelo i valjanju po podu u HDZ-ovu izbornom stožeru nakon objave izbornih rezultata 2015. godine, je nepravomoćno u odsutnosti u Beogradu osuđen na osam godina zatvora zbog ratnoga zločina nad zarobljenim pripadnicima JNA-a 1991. godine.

Tunić je osuđen zbog mučenja 16 zarobljenih pripadnika JNA u logoru Rakitje u rujnu 1991. godine, od kojih je jednoga i ubio. Međutim, za konkretno ga ubojstvo beogradski sud nije osudio jer ga je hrvatski sud 1999. oslobodio krivnje jer je djelo počinio u nužnoj obrani. Budući da mu se ne može suditi dva puta za isto djelo, beogradski ga sud za njega nije osudio, izvijestile su srpske Novosti.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Nakon neuspješnih pregovora Zaposlenici vrtića najavili štrajk: "Naši zahtjevi su jasni..."

Predsjednica sudskoga vijeća sutkinja Snežana Nikolić Garotić rekla je da je Tunić kriv jer je kao pripadnik Zbora narodne garde u sukobu JNA i hrvatskih oružanih snaga u više navrata zarobljene vojnike mučio, zastrašivao, tjelesno ozljeđivao na izrazito ponižavajući način, a Marka Utržana (20) iz Kikinde na kraju i ubio.

"Okrivljeni je zarobljene vojnike tukao kundakom po tijelu i glavi, gumenom palicom po tijelu, tabanima i dlanovima, vezivao ih lisicama, obarao na pod, gdje ih je gazio i skakao po njima, gasio im cigarete po tijelu, prijetio pištoljem i nožem, kojima im je kružio oko očiju i po licu. Zločin je počinio s predumišljajem, bio je svjestan da su oni ratni zarobljenici, a vidio je i njihove godine, da su to golobradi mladići u razvoju od 18 do 21 godine", opisala je Nikolić Garotić.

"Pokazao je upornost, bezobzirnost i bahatost. Oštećeni su bili vojnici na redovnom služenju vojnog roka u Prečecu, gdje su pali u ruke hrvatskih snaga. Iako je bio dogovor da se predaju i da će ih pustiti kućama, oni su zarobljeni i odvedeni u logor Rakitje. Nalaze se na popisu ratnih zarobljenika i na popisu razmijenjenih ratnih zarobljenika. Srbi su razdvojeni na jednu stranu, a sve ostale nacionalnosti na drugu. Mučili su ih i tukli, a u svemu je prednjačio okrivljeni Tunić. Svi ga opisuju na isti način i prepoznaju ga na slikama", dodala je.

Pročitajte i ovo Daniel Markić i Zoran Milanović - 1 Na predstavljanju Rafalea Uoči važne odluke kamera Dnevnika Nove TV zabilježila razgovor Milanovića i šefa SOA-e: "Iznimno sam ponosan..." Dušan Bratić, punomoćnik obitelji Utržan i više oštećenih preživjelih vojnika, smatra da je ova presuda melem na ranu žrtvama na koji su čekali 30 godina.

"Ona je i društveno-moralna osuda zločina i opomena svima koji bi opet u ratno vreme mogli osloboditi svoje zločinačke nagone", ustvrdio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene