Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Što je Hrvatska kupila za više od milijardu eura? Najubojitije im je oružje raketa METEOR

Aktualno Galerija Pozdrav pilota iz kokpita Rafalea Pozdrav pilota iz kokpita Rafalea Foto: MORH Rafalei u Hrvatskoj Rafalei u Hrvatskoj Foto: YouTube/MORH/Screenshot Pilot Rafalea Pilot Rafalea Foto: DNEVNIK.hr Stigli prvi hrvatski Rafalei - 2 Stigli prvi hrvatski Rafalei - 2 Foto: DNEVNIK.hr +23 Doček Rafalea Galerija 1/28 >>
Svečani doček višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea održava se u Vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu, a svečanosti zajedno prisustvuju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

U Hrvatsku je u četvrtak stiglo prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale preletom iz francuskog Bordeauxa do Zagreba u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta. Moćnim borbenim zrakoplovima upravljaju piloti hrvatske vojske, a svečanost prihvata održava se u Vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu u 12:30.

Svečanosti prisustvuje čitavi državni i vojni vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Ivan Anušić i brojni drugi visoki uzvanici.

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:23 O dolasku šest borbenih aviona sa brigadirom Željkom Ninićem, zamjenikom zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Više o tome čitajte >>>OVDJE

21:20 Jedna od uzvanica na svečanosti dočeka vojnih aviona Rafalea na Plesu bila je i majka Jean-Michela Nicoliera, francusko-hrvatskog heroja koji je kao mladi dobrovoljac došao u Vukovar, a naposlijetku ubijen na Ovčari. Više pročitajte >>>OVDJE

21:00 Jedan po jedan slijetali su u vojnu bazu - praćeni vodenom dobrodošlicom. Let je to koji će cijeli život pamtiti šestorica vojnih pilota.

Kako je sve izgledalo na Plesu pogledajte >>>OVDJE

19:35 Dassault Rafale - najnovija je verzija francuskog višenamjenskog borbenog aviona. Eskadrilu od 12 rabljenih zrakoplova čine 2 dvosjeda i 10 jednosjeda, a u Hrvatsku je sad stiglo prvih 6. Uz avione Hrvatska će dobiti obuku pilota, infrastrukturu, ali i različito naoružanje. Plaća to u ratama do 2026.

Rafali imaju raspon krila od 11 metara, a s oko 15 metara duljine veći su i od MIG-ova.

Pokreću ih dva motora. Postižu brzinu veću od 2200 kilometara na sat. S gorivom nose 15 tona, ali mogu ponijeti još 9,5 tona bilo u naoružanju ili dodatnim rezervoarima.

I radari ih teško hvataju.

Najubojitije im je oružje raketa METEOR koja, procjena je, može gađati ciljeve udaljene više od 100 kilometara.

Uz francusku vojsku u svom zrakoplovstvu ima ih Grčka, Egipat, Katar, Indija,

Hrvatskoj je ovo najveća vojna investicija.

17:52  Andrej Plenković najavio je veliki sljedeći projekt, svoje eventualne treće vlade, za jačanje Hrvatske vojske. Više o tome čitajte >>>OVDJE

17:35 Dio građana pratio je prelet borbenih lovaca. Unatoč kiši i tmurnom nebu, uspjeli su ih vidjeti i čuti nakratko. Preletjeli su iznad spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu. Pogledajte što su rekli o Rafaelima.

16:25 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je da odluka o nabavi predstavlja "jedan od najvećih iskoraka u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti od 90-ih godina prošloga stoljeća"

"Ujedno (predstavlja) i najveću investiciju u naše oružane snage od osamostaljenja. Taj potez je također potvrda naše predanosti podizanju razine opremljenosti Hrvatske vojske", dodao je Jandroković.

16:22 Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske je rekao da je "suradnja s Hrvatskom posebna i da je danas važan dan u povijesti naše bilateralne suradnje", posebice u trenutku kada je "prijetnja na istočnom krilu Europe velika i svijet postao opasnije mjesto".

Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH, je rekao da dolazaj borbenih zrakoplova predstavlja "značajan trenutak za Hrvatsku i Francusku te hrvatsko-francusku suradnju".

16:20 Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general bojnik Michael Križanec je rekao da današnji dan "predstavlja krunu ogromnih napora i odricanja" te da "borbeni zrakoplovi predstavljaju suvremenu i moćnu vojnu komponentu koja će biti dominantna u zračnoj domeni, ali koja će biti sposobna djelovati na kopnene ciljeve i ciljeve na moru.

16:17 Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dessault Aviation, je rekao da su opremanje Hrvatske Rafaleaima i obuka 60 hrvatskih avijatičara u posljednje dvije godine rezultat "snažnog partnerstva između dvije zemlje".

"Nama je drago vidjeti europsku zemlju koja koristi zrakoplove proizvedene u Europi", rekao je Lavaud.

14:20 Okupljenima se obratio Zoran Milanović, koji je pozdravio sve uzvanike. "Velik i lijep dan za Hrvatsku. Prilika je da se prisjetimo onih s kojima je započeo ministar Anušić, ekipe iz Čepina i svi ti prvi dečki i prvi piloti, hrabri ljudi. Jedan od njih, Rudolf Perišin, poginuo je i dužni smo njima i drugim dečkima, jer ti dečki bili su preteča ovoga gdje danas stojimo", rekao je.

"Ovo je lijep i uzbudljiv dan i čestitam svima, svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pozivam ih da budu odgovorni i odvažni, hrabri i razboriti i da između dva puta birate onaj srednji i uz pozdrave i čestite našim francuskim prijateljima da budu odvažni", rekao je predsjednik koji je završio riječima: "Pour vaincre, il nous faut de l'audace, encore de l'audace, toujours de l'audace!"

14:10 Andrej Plenković u prigodnom je govoru rekao kako je danas veliki dan. Zahvalio je svima koji su omogućili da do ovog trenutka dođe.

"Puna su srca svih!" Zahvalio je bivšem ministru Damiru Krstičeviću na velikom doprinosu, kao i bivšem ministru Mariju Banožiću, u čijem su mandatu nabavljeni ovi zrakoplovi. 

"Ovo je neponovljiv trenutak", rekao je Plenković te naglasio kako ćemo se moći pohvaliti najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe. 

Rafalei stigli u Hrvatsku Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr   

13:40 Francuski avioni Rafalei stigli su u Vojarnu Pukovnik Marko Živković na Pleso. Pogledajte veliku fotogaleriju >>OVDJE 

13:00 Hrvatski vojni piloti, koji su se 15 mjeseci pripremali za upravljanje borbenim zrakoplovima Rafale, stigli su novim čuvarima neba u hangar vojarne. Motori su ugašeni. U Hrvatsku su sletjela četiri jednosjeda i dva dvosjeda Rafalea. 

Hrvatske vojne pilote pozdravio je vrhovnik zapovjednik OSRH-a Zoran Milanović, koji se i sam popeo na jedan borbeni avion. Kako je to izgledalo, pogledajte >>OVDJE.

Rafalei stigli u Hrvatsku Pilot Rafalea Foto: DNEVNIK.hr  

Rafalei stigli u Hrvatsku Zoran Milanović i piloti Rafalea Foto: DNEVNIK.hr

Rafalei u Hrvatskoj 

12:50 Svečanost je na vrhuncu. Hrvatski piloti Rafaleima su sletjeli na Pleso! Prolaze kroz vodene topove vatrogasaca, a u zrak se dižu Krila Oluje, koja će revijalnim preletom pozdraviti dolazak Rafalea. 

Rafalei stigli u Hrvatsku Rafalei stigli u Hrvatsku Foto: DNEVNIK.hr

Rafalei stigli u Hrvatsku Vodeni topovi nad Rafaleima na Plesu - 2 Foto: DNEVNIK.hr

12:30 Rafalei slijeću na Pleso! Vatrogasci ih dočekuju vodenim topovima! 

Rafalei stigli u Hrvatsku Slijetanje prvih hrvatskih Rafalea Foto: DNEVNIK.hr

Rafalei stigli u Hrvatsku Slijetanje prvih hrvatskih Rafalea Foto: DNEVNIK.hr

12:05 Veliki pozdrav iz kokpita Rafalea: "Hrvatski Rafalei i hrvatski piloti stigli su kući!"

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor piloti HRZ-a koji su poletjeli s aerodroma u Bordeauxu nešto prije 11 sati, poslali su poruku svim hrvatskim građanima s povijesnog preleta.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su na području Istarske županije.

Rafalei stigli u Hrvatsku Rafalei na putu prema Hrvatskoj Foto: Jean-Marc Lhomer/Bestimage/Pixsell

Rafalei stigli u Hrvatsku Rafaeli stigli u Hrvatsku - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor piloti su poslali poruku, "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor, koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafalei i hrvatski piloti stigli su kući!"

"Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske. Ovaj povijesni trenutak preleta iz Francuske u Hrvatsku također simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti", priopćeno je iz MORH-a.

12:00 Hrvatski vojni piloti Rafaleima su ušli u hrvatski zračni prostor, doznajemo od reporterke Pezo Moskaljov.  

11:40 Sve je spremno za dolazak Rafalea u Vojarnu Pukovnik Marko Živković na Plesu, gdje je i ekipa Dnevnika Nove TV. Od reporterke Ivane Pezo Moskaljov doznajemo kako će, bude li sve po planu, Rafalei nadletjeti bazu, nakon slijetanja pozdravno će proći kroz vodeni top koji su pripremili vatrogasci, a u zraku će ih pozdraviti i Krila Oluje.

Uzvanici se već okupljaju, među njima su brojni vojni zapovjednici, kao i oni umirovljeni. Očekuje se prijavak predsjednika Milanovića u 12:15, a svečanosti prisustvuje i premijer Andrej Plenković, što će biti prvi njihov susret nakon dugo vremena. Pezo kaže kako je pozivnica poslana i bivšem ministru Mariju Banožiću, koji je potpisao ugovor o nabavi Rafalea, no on neće doći.

Rafalei stigli u Hrvatsku Doček Rafalea na Plesu - 6 Foto: Damir Krajac/Cropix

11:10 Hrvatski piloti sletjet će Rafaleima na Pleso oko 12:30. Let iz Brodeauxa traje otprilike jedan sat i 40 minuta. U hrvatski zračni prostor ući će iznad sjevernog Jadrana, potvrdio je brigadni general Davor Tretinjak za HRT. "Čut ćete ih, javit će se", rekao je Tretinjak. 

9:50 Zbog preleta šest borbenih aviona Rafalea u četvrtak se oko 12 sati očekuje pojačana buka, koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, javili su iz MORH-a. 

Očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman, a iz MORH-a su građanima zahvalili na strpljenju i razumijevanju.

9:40 Uzbuđenje vlada među HDZ-ovim ministrima uoči dolaska borbenih zrakoplova. Vili Beroš objavio je na Facebooku video Rafalea u zraku uz domoljubnu pjesmu. Riječ je o starijoj snimci jer hrvatski Rafalei već imaju na repu iscrtanu šahovnicu i grb. 

9:30 Rafalei će svečanim preletom stići u našu zemlju oko 12:30. Predsjednik Milanović u ožujku 2022. godine je zabranio prelet vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova, nakon što su francuski borbeni avioni zajedno s hrvatskih MIG-ovima preletjeli iznad Zagreba i kako je tada rekao, kod građana izazvali nelagodu i strah.

Milanović je tvrdio kako je premijer to osobno dogovorio "s nekim petim po redu zapovjednikom francuskim na nosaču aviona". Više o tom događaju pročitajte >>OVDJE.   

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

9:00 Na svečanosti prihvata Rafalea na Plesu prvi će se puta nakon turbulentnih izbora na istom mjestu naći predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović te tehnički predsjednik Vlade Andrej Plenković. Kako će proteći taj susret pratite >>OVDJE

8:40 Svečanosti prihvata Rafalea prisustvuje i ministar obrane Ivan Anušić, koji se u utorak pohvalio kako je sve spremno za dolazak, uz video posljednjih priprema hrvatskih pilota. 

 

8:30 Hrvatsko nebo od danas će čuvati borbeni zrakoplovi francuske proizvodnje Rafalei. O kakvu je borbenom zrakoplovu riječ i što o njemu kaže jedan od iskusnih francuskih pilota, pogledajte >>OVDJE.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba  

8:20 Za kupnju borbenih aviona Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Više o tome kako je došlo do odluke o kupovini tih moćnih borbenih aviona pogledajte >>OVDJE.

8:10 Obuka hrvatskih borbenih pilota za upravljanje ovim moćnim vojnim zrakoplovima održavala se u hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu. Više o pripremama i obuci pogledajte >>OVDJE.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

8:00 Kupnja francuskih borbenih aviona bila je predmet spora između Vlade i predsjednika Milanovića. Milanović se kupnji Rafalea nije protivio, ali je isticao kako su za kopnenu vojsku važniji drugi sustavi, oprema i streljivo te je vladajuće prozivao i zbog rasta kupoprodajne cijene s 990 milijuna eura na više od milijardu eura. U jednoj od svojih posljednjih izjava rekao je kako su Rafalei skupocjena cipela te da su trebali poslužiti kao predizborni trik. Što je još tada rekao, pogledajte >>OVDJE

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene