Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haško tužiteljstvo protiv statusa prijatelja suda za RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haško tužiteljstvo protivi se zahtjevima RH da se u predmetima "Gotovina, Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" pojavi pred Haškim sudom kao "prijatelj suda" jer su područja kojima se Hrvatska želi baviti u tom svojstvu "preširoka i neodređena" te "nebitna" za utvrđivanje individualne odgovornosti optuženih, navodi se u podnescima tužiteljstva.

Hrvatska je u rujnu zatražila da joj se odobri status "prijatelja suda" jer smatra neprihvatljivima tvrdnje haškog tužiteljstva, iznesene u optužnicama u tim predmetima, da su zločini u Hrvatskoj i BiH počinjeni u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojem je sudjelovao tadašnji državni i vojni vrh RH. 

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

Tužiteljstvo je ocijenilo da Hrvatska ne ispunjava kriterije koje za status "prijatelja suda" propisuju haška pravila, kao i da bi se njezin zahtjev trebao odbaciti čak i pod uvjetom da ispunjava te kriterije. Područja kojima se Hrvatska želi bavi u svojstvu "prijatelja suda" su, po tužiteljima, "preširoka i neodređena" te "nebitna" za utvrđivanje individualne odgovornosti optuženih.

Hrvatska je u svojim podnescima u rujnu zatražila mogućnost da se očituje po pitanjima povijesnih i političkih činjenica, uključivši da pokaže da se operacija "Oluja" odvijala u okviru međunarodnog prava. 

Također, zatražila je da se očituje i po pitanju šireg političkog
konteksta događaja iz optužnica, postojanja navodnog udruženog zločinačkog poduhvata te uloge hrvatskog državnog i vojnog vodstva u tom razdoblju.

Trojica hrvatskih generala optuženi su za zločine počinjene tijekom i nakon "Oluje", a političko i vojno vodstvo bosanskih Hrvata u predmetu "Prlić i ostali" za zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Tužiteljstvo podsjeća da je dosadašnja praksa da se status
"prijatelja suda" dodjeljuje radi pravnih pitanja i drži da davanje tog statusa radi utvrđivanja činjenica za sobom povlači niz problema uključivši i to da osoba koja nastupa u svojstvu "prijatelja suda" nije podložna protuispitivanju. 

Uz to, osobe koje nastupaju u svojstvu "prijatelja suda" nisu neposredni svjedoci događaja, a same ne mogu zvati svjedoke, navodi se u očitovanju tužiteljstva o hrvatskim zahtjevima za dodjeljivanjem statusa "prijatelja suda".

Zahtjev Hrvatske, po tužiteljima, pokazuje i određenu mjeru
pristranosti zbog koje Hrvatska ne može biti od pomoći sudskom vijeću. Kako bi potkrijepilo te tvrdnje tužiteljstvo je u aneksima podnesaka priložilo nekoliko dokumenata. 

Uz pisanje i intervju jednog od potencijalnih amicusa - američkog prof. prava Mirjana Damaške koji zastupa tezu da Hrvatska mora na sudu braniti bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, nalazi se i "vrlo tajni" izveštaj Ureda za nacionalnu sigurnost iz srpnja 1998. godine upućen predsjedniku Tuđmanu. 

U tom se izvješću govori da je braniteljima haških optuženika
naloženo da njihov rad "ne smije ugroziti interese Republike
Hrvatske", niti interese drugih optuženih Hrvata te se izražava
bojazan od nedostatne koordinacije obrana, kao i od opasnosti eventualnih nagodba s tužiteljstvom.

Tužiteljstvo u podnescima također ocjenjuje da hrvatski zahtjev nije posljedica interesa za utvrđivanjem istine već zabrinutosti zbog mogućih nepovoljnih financijskih i političkih posljedica za Hrvatsku, poput primjerice odštetnih zahtjeva.

Tužitelji napominju da hrvatski podnesci nisu pokazali zašto se ona treba pojaviti kao treća strana u postupku i upozoravaju da bi to otvorilo put podnošenju sličnih zahtjeva mnogih drugih entiteta ili pojedinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene