Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Provjerili smo i zašto su cijene upravo sada na rekordnim razinama, kada je ranijih godina barel na svjetskom tržištu imao znatno veću cijenu.


2008. godine, primjerice, cijena eurosupera 95 bila je 8 kuna i 62 lipe, dok je barel nafte na tržištu bio čak 147 dolara. Danas znatno manje - 122 dolara za barel. Ali cijena goriva zato na rekordnim razinama, 10 kuna 46 lipa. Mnogi se pitaju gdje je tu logika.

Vezani članci Ilustracija Poskupjelo je gorivo: Ovo su nove cijene Ilustracija Ovo su nove cijene goriva: Benzin i dizel izjednačeni

>> Slab odaziv Zagrepčana na bojkot benzinskih crpki

'Cijena je preko 140 dolara barel bila u jednom vrlo kratkom trenutku u lipnju 2008. I odmah nakon ta dva tjedna kada je eskalirala financijska kriza u rujnu cijena nafte je pala čak ispod 50 dolara barel', podsjetio je Igor Dekanić s Rudarsko-naftnog fakulteta. Sada zato nema velikih oscilacija. Kada se tome pribroji značajan rast dolara, jasno je zašto plaćamo tako skupo.

Pored benzinskih crpki koje smo snimili danas se većinom samo prolazilo. Zbog rekordnih cijena građani su na jedan dan odlučili bojkotirati benzinske crpke. Rijetki tako danas toče. Uglavnom je većina svoje spremnike napunila prije poskupljenja. Kompanije pak tvrde da ne osjećaju gubitke. Budućnost cijena diktirat će geopolitički čimbenici, posebno stanje oko Irana. 12 kuna za litru, kako se čini, nije nemoguće.

'Ako dođe do sukoba, do pravog rata na srednjem istoku tad su mogući skokovi. Ako sve ostane na političkim prijetnjama kao što je sada slučaj, procjenjujem da bi cijena mogla ostati u sadašnjim okvirima ili čak nešto pasti', smatra Dekanić. Vozače bi to najviše razveselilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju