Darinko Dumbović
Darinko Dumbović Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović objasnio je svoju poruku o preraspodjeli financijskih sredstava za sanaciju Petrinje od potresa. Trebaju im sposobnih graditelji te otkriva da je koronavirus u drugom planu, ali je optimist jer postoji cjepivo.


Područje Petrinje neprestano podrhtava već danima. Danas ujutro potres jačine 4,2 prema Richteru opet je uzbunio građane, a osjetio se i u Zagrebu. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da je u trenutku potresa izlazio iz kuće. Novi potres nije ostavio veću štetu nego što je već bila, napuklo je još nekoliko zidova i podigla se prašina. ''I mali udar donosi velike štete na razrušenim zgradama'', komentira Dumbović.

''Moglo se, uvijek se može više i bolje''

Cijela jezgra grada spremna je za rušenje, točnije na gotovo 500 objekata nalazi se crvena naljepnica.

''Nitko ne može biti ispred Petrinje. Nama se srušio svijet'', ogorčeno izgovara te nadodaje da su potrebni graditelji te moraju biti ''agresivno sposobni''. Rušili su, kaže, i gradili godinama, pa sad opet moraju graditi. Govori da svaki dan dolazi u Hrvatski dom u Petrinji koji je ostao bez svega, a stanovnici žive u nekoliko stotina kvadrata, praktički nagužvani. ''Dvadeset tisuća ljudi traži odgovore i mi moramo dati te odgovore'', zaključuje.

Petrinja nakon potressa Opet se treslo kod Petrinje - 4,2 prema Richteru! I noćas na istom području prilično jak potres: "Bože, sačuvaj nas"

Seizmolog Krešimir Kuk Seizmolog: ''Dobra je i normalna činjenica da se događa niz ovakvih manjih potresa''

Prvi put, nakon potresa, kada je premijer Plenković bio u Petrinji pitao je gradonačelnika što im je najpotrebnije i odmah je uplatio nekoliko milijuna kuna na račun. No Dumbović govori kako to nije vidio i zato je tako reagirao.

Komentar o 30 milijuna kuna za sanaciju nije išao u džep premijeru. ''Smatrao sam da politika nikako ne smije odlučivati u preraspodijeli financija, nego struka'', rekao je Darinko Dumbović. Smatra da ne treba biti pametan ili pretjerano stručan da se uoči kakvi su razmjeri štete potresa u Petrinji te da je epicentar upravo na tom području.

Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 1 Potres razotkrio lošu obnovu nakon rata: "Raspada se jer je loš cement, željeza nema u temeljima." Sisak se suočava i s koronom u prihvatnom centru

Volonteri Crvenog križa razgovaraju s ljudima - 4 Borba sa strahom koji ne nestaje: "Doživio sam udar tenkovske granate iza leđa, ali ovo je bilo daleko, daleko gore"

Koronom se ne stigne baviti jer je trenutačno prioritet sanacija objekata zbog potresa, ali je optimist zato što postoji cjepivo. ''U svim ratovima imamo ili cjepivo ili pušku'', a u ovom ratu je problem, kaže, jer je to potres i nikome ne želi da osjeti kako je to biti nemoćan u trenutku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju