Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tlo ne miruje

Razoran potres osjetio se i u Zaprešiću: ''Supruga je jedva izvadila našu curicu od dvije godine iz sjedalice, sakrili su se ispod stola"

Aktualno Galerija Šteta od potresa u Zaprešiću - 2 Šteta od potresa u Zaprešiću - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Zaprešiću - 1 Šteta od potresa u Zaprešiću - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rupe u zemlji od potresa u Mečenčanima Rupe u zemlji od potresa u Mečenčanima Foto: DNEVNIK.hr +0 Rascjep u zemlji od potresa u Boku Palanječkom Galerija 1/4 >>
Razorni petrinjski potres ozbiljnu štetu uzrokovao je i u 70 kilometara udaljenom Zaprešiću.

Rupe koje se otvaraju u zemlji, rascjepi, kuće koje tonu nove su brige stanovnika Sisačko-moslavačke županije. ''Četiri dana sam zatrpavao tu jednu, jučer sam drugu gore. Tri kamiona znači šuta sam natrpao, i evo danas ne možemo jer je kiša jako blatno. Ne možemo ništa. Evo treća se gore otvorila isto. Sad su dečki mjerili, četiri metra širine, ova je ovdje šest sa šest, a ona nisu smjeli mjeriti koliko je duboka'', kazao je Dragan Čizmić iz Mečenčana.

Što da rade, ne znaju ni u Boku Palanječkom. Zemlja se otvara pod nogama stanovnika. ''Ja nju vidim, ja sam tu stajao kad se ona otvarala'', prisjetio se Josip Čerunko iz Boka Palanječkog.

Nedaleko od Josipa, Ivanina kuća - tone. ''Znači kompletno kuća je potonula, kabal je napela pa sam zvala elektru da popusti malo. Znači kompletno tone. Sad imam pijesak'', izjavila je Ivana Panežić iz Boka Palanječkog.

Sve su kaže prijavili, ali im se još nitko nije povratno javio. Voditeljica seizmološke službe kaže da su takve pojave u tlu normalne nakon ovako jakih potresa. ''To sasvim sigurno može izazvati dodatne štete na kućama'', upozorila je Ines Ivančić.

Štete od razornog potresa nastale su i čak 70 kilometara od Petrinje, u Zaprešiću. Prostorije suda, Županije, matičnog ureda razrušene su, oštećena je i škola, ali i nekoliko stambenih zgrada. ''Supruga je jedva izvadila manje dijete, curicu od dvije godine iz sjedalice, sakrili su se ispod stola, zidovi su pucali, bor se prevrnuo, televizor je pao'', kazao je Robert Zvekan. 79 osoba se moralo iseliti. Vlasnik obližnjeg pansiona ponudio je privremeni smještaj za 32 osobe. Ostali su kod rodbine i prijatelja.

''Došli smo ovdje samo u onome što smo imali na sebi. Moja obitelj je s četvrtog kata, ja sam ih lovio jednog, drugog po sobama, umjesto na izlazna vrata ja sam ušao u kupaonu od šoka i svega. Sišli smo dolje bosi'', izjavio je Zlatko Miklec. Svima njima za sada jedina pomoć koju će dobiti je od grada.

''Interventno pomažemo s 5000 kuna za osobne životne stvari, ono što danas mogu reći da ćemo vlasnike stanova sigurno pratiti u najmu minimalno dvije tisuće kuna ili više slijedećih nešto vremena'', kazao je Željko Turk iz Zaprešića. Kako je moguće da ovakva šteta bude 70 kilometara od epicentra potresa, stručnjakinja Ivančić je kazala kako je to zbog utjecaja podloge tla, koji su vrlo česti, a u gradnji se zanemaruje.

Pročitajte i ovo Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 1 NIZ PROBLEMA Potres razotkrio lošu obnovu nakon rata: "Raspada se jer je loš cement, željeza nema u temeljima." Sisak se suočava i s koronom u prihvatnom centru

Pročitajte i ovo Semir Orlić "POMAGAO SAM I POMAGAT ĆU" Klizište mu je uništilo kuću, a potres stan: Semir je obitelj smjestio na sigurno, a on se vratio pomoći ranjenoj Petrinji

Novi potres osjetio se i u nedjelju na zagrebačkom području. Magnitude 2,7 po Richteru s epicentrom u Remetama nije u izravnoj vezi s petrinjskim potresom, ali je rezultat povećane seizmičke aktivnosti na ovom području Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene