Građani u potresom pogođenim područjima sad se bore i s birokracijom, odnosno prijavom šteta. Mogu to učiniti pozivom i ispunjavanjem obrasca putem interneta, ali je za starije građane to nemoguća misija.

Galerija Bosiljka Korica Volonteri istovaruju crijepove Štete u Sisačko-moslavačkoj županiji +0 Smještaj unesrećenih u Sisačko-moslavačkoj županiji

Peti dan od potresa baka Bosiljka ne želi napustiti ruševnu kuću usprkos crvenoj naljepnici koja na njoj stoji. Emocije u njoj su jače od razuma.

"Što se ima ja bojati? Ako zadrma, ja ću teć, ne zaključavam", rekla je te dodala da spava kod kume, "ali ne mogu joj svaku večer biti dosadna".

Stariji građani trebaju pomoć jer sami ne mogu prijaviti štetu. "Ja sam '34. godište pa vi računajte. Ja nit' znam čitati nit' pisat", rekla je Bosiljka.

Njihove oči i ruke zbog toga moraju biti su volonteri, ali i neki aktivni predstavnici lokalne vlasti.

"Teško da bi nakon ovakvog potresa bili u stanju to ispunjavati i oni koji su informatički pismeni, a za starije pučanstvo je to gotovo nemoguće", rekao je Robert Grubec, predsjednik Vijeće gradske četvrti Galdovo u Sisku.

O kontejneru slušaju samo obećanja

Obitelj Rendulić štetu je sama prijavila putem obrasca. O kontejneru danima slušaju samo obećanja.

"Obećali su nam kontejnere, da imamo gdje biti. Nitko ne zna gdje su, u Zagrebu su pa nisu u Zagrebu", rekao je Ivica Rendulić.

S devet kućica za Sisak, Glinu i Petrinju, ujutro je krenula ekipa s Krka. Snimili smo ih na putu, u Ravnoj gori.

"Svaka od ovih kućica ima već svoju adresu. Ujutro imamo okrugli stol, sve se složi, svaka kućica na svoju adresu tako da nemamo razmišljanja puno", rekao je Nikola Bonifačić.

Semir Orlić Klizište mu je uništilo kuću, a potres stan: Semir je obitelj smjestio na sigurno, a on se vratio pomoći ranjenoj Petrinji

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije Sisačko-moslavački župan Žinić: "Vladamo krizom na terenu. Vjerujem da će biti proglašena elementarna nepogoda"

Građani porukama zahvaljuju na prozorima, a gospođa Bosiljka veseli se sigurnom smještaju te na pitanje hoće li spavati u kućici odgovora: "Nego što ću? Jedva čekam da to dođe."

Trenutačno je u organiziranom smještaju u Sisku, Petrinji i Glini ukupno 751 osoba. Na terenu je dvjestotinjak kontejnera, a pristiglo je petstotinjak zahtjeva. Ipak, na temelju broja oštećenih objekata, procjenjuje se kako će u konačnici biti potrebno i do 1500 kontejnera.

Na području Sisačko-moslavačke županije su, prema posljednjim podacima, prijavljene štete na 13.273 objekta, a obrađeno je njih 3976.

Od toga je 1278 obrađenih objekata ocijenjeno je neuporabljivim, 2221 objekt dobio je zelenu naljepnicu i može se koristiti, dok je za 971 potrebna dodatna provjera ili intervencija.

Bosiljka Korica Štete u Sisačko-moslavačkoj županiji Foto: DNEVNIK.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju