Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u blizini Splita

FOTO "Govno koje je prelilo čašu": Građani zgroženi zbog fekalija u moru, zna se i krivac

Aktualno Galerija Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu Foto: Građanska inicijativa Mjesto koje hoće živjeti Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu - 1 Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu - 1 Foto: Građanska inicijativa Mjesto koje hoće živjeti Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu - 2 Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu - 2 Foto: Građanska inicijativa Mjesto koje hoće živjeti +0 Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu - 3 Galerija 1/4 >>
Stanovnici Vranjica upozorili su da je ponovno izlijevanje fekalija u more bila kap koja je prelila čašu.

"Umjesto svjetla na kraju tunela, kod nas su fekalije na kraju kanala. Ponovni incident s fekalijama u oborinskim kanalima bila je kap, pardon, govno koje je prelilo čašu, odnosno cijeli Vranjičko-solinski zaljev", poručili su zgroženi članovi građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti" iz Vranjica.

Problem je, objašnjavaju, u lateralno oborinskim kanalima Dujmovača koji se protežu kroz dijelove Splita i Solina, a krajnja točka izlijevanja fekalija u more na vrhu je Sjeverne luke.

"Kanalom se slijevaju oborinske otpadne vode iz cijele industrijske zone, područja Dujmovače i šire, sve do Neslanovca i Ravnih njiva. Naravno, kako to ide u Republici Hrvatskoj, na oborinski kanal ilegalno je spojena i kanalizacija, a po količini fekalija reklo bi se i cijelo jedno naselje", pojasnili su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Njemačka vozila Mnoge čudi zašto to čini Mladić ima neobičan hobi: Prijavljuje prekršitelje, a zbog tih kazni već su platili više od 140.000 eura

Zbog problema su još u studenom prošle godine na razne adrese slali dopise – javili su se splitskom gradonačelniku Ivici Puljku, gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću, Lučkoj upravi itd., ali ništa se ne poduzima, ističu iz inicijative.

Problem zbog financiranja

Iz Vodovoda i kanalizacije (ViK) objasnili su im da na području Dujmovače nije izgrađen sustav javne odvodnje otpadnih voda. Zbog toga niz objekata zone nije spojen na mješoviti sustav odvodnje kojom upravlja ViK, nego sve odlazi u more u Vranjicu.

"U cilju rješavanja ovog problema, odnosno izgradnje kanalizacijskog sustava na ovom području, ViK je izradio Projektni zadatak za izradu Idejnog projekta kanalizacije istočnog dijela Sjeverne luke Split. Za daljnje korake u rješavanju ovog problema bit će potrebno zajedničko djelovanje (financiranje) gradova Splita, Solina, Lučke uprave i ViK-a", stoji u objašnjenju ViK-a.

Pročitajte i ovo Snimka medvjedića u brlogu iznad Bakarca - 1 U blizini Bakarca VIDEO Mala šetnja pretvorila se u pravu dramu: Snimao dva mladunca, a onda mu je medvjedica pokazala gdje mu je mjesto

Međutim, iz inicijative ističu da je problem upravo u novcu.

"ViK poziva gradove Solin i Split i, naravno, opet našu dragu Lučku upravu (jer se radi o njihovu području) da se dogovore, ali svi bi nekako izbjegli financiranje i tako se oglušuju na daljnji razgovor o govnima na kraju kanala", stoji u priopćenju.

"Nema veze što mi plivamo u njima i što smo zdravstveno ugroženi. Najmlađi nam redovito obolijevaju tijekom ljeta i kupanja od enterovirusa i impetiga. Rekao bi barba iz kapetanije, kad zovemo zbog prijave: 'Pa to vam je svugdje nakon kiše.' Eto, ako niste znali, fekalije u moru prirodna su pojava nakon kiše. Također je prirodna i pojava fekalija u oborinskim kanalima", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Regija Samara Eksplozija na mostu u Rusiji: Sumnja se na podmetnutu bombu, promet u blokadi

Dodatan je apsurd, ističu, što je taj predio izbačen iz aglomeracije, odnosno poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, jer imovinskopravni odnosi nisu čisti, što je preduvjet za dobivanje europskog novca.

"Zato našoj dragoj Lučkoj upravi za izdavanje koncesije to ne stvara problem, nema veze čija je zemlja, bitno da se koncesija uredno naplaćuje", zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene