Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala zemlja za veliku zarazu

Užas na Braču: Hotel ispuštao fekalije u more, djeca se vratila s plaže s plikovima

Aktualno Galerija Istjecanje fekalija u more - 1 Istjecanje fekalija u more - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istjecanje fekalija u more - 3 Istjecanje fekalija u more - 3 Foto: DNEVNIK.hr Istjecanje fekalija u more - 2 Istjecanje fekalija u more - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istjecanje fekalija u more - 4 Istjecanje fekalija u more - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Joško Pocrnić Galerija 1/5 >>
Užas na otoku Braču! U uvali Osibova u sklopu jednog hotelskog kompleksa inspekcija je utvrdila da se ispuštala fekalna voda u more. Hotel je cijev zatvorio, ali brojna djeca s plaža su se vratila s kožnom bolešću.

Užas na otoku Braču! U uvali Osibova u sklopu jednog hotelskog kompleksa inspekcija je utvrdila da se ispuštala fekalna voda u okoliš. Snimke koje je dobio Dnevnik Nove TV pokazuju istjecanje tekućine prema moru.

Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio da se u uzorku radi o fekalijama. Iz hotelskog kompleksa odgovorili su kako će zatražiti dodatne analize mora. Iz Državnog inspektorata kažu kako je vodopravna inspekcija hotelu zabranila još u srpnju otpuštanje otpadnih voda i izdala optužni prijedlog pa se slučaj istražuje i dalje.

Joško Pocrnjić, tehnički dirketor vodovoda Brač, napominje kako im je rečeno da je to izlijevanje iz bazenskih voda, ali ispalo je nešto drukčije. 

"Na osnovi rezultata ispitivanja uzoraka radilo se o fekalnim vodama. To je neposredno 5,6 metara od kupališta i baš u more su se izlijevale te vode. Dali smo nalog da se stanje sanira, inače ćemo postupiti po pravilniku i isključit ćemo ih iz sustava vodoopskrbe", kazao je. 

Neka djeca kupajući se u blizini dobila su promjene na koži, govori Dnevniku Nove TV jedna majka. 

"Moja oba sina dobila su kožnu bolest i liječnik je ustanovio da se radi o slatkim krastama. Neki su imali crijevne viroze i moji isto temperaturu. Bilo nam je čudno jer obično se to dobije tamo gdje je more prljavo", rekla je Elena iz Splita. 

A tzv. slatke kraste i nisu baš slatke, već bakterijske i zarazne....

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HJZ-a, objašnjava kako je to zarazna bolest koja se može prenijeti u izravnom kontaktu. 

"Fekalije ako se ne razrijede mogu uzrokovati crijevne bolesti, ali ne možemo isključiti niti streptokok i stafilokok", napominje. Rane su se povukle za mjesec dana. Nespavanje zbog svrbeža i temperatura samo su neki od mogućih simptoma jer postoje i teže komplikacije.

Elena kaže kako joj nije bilo svejedno kada je čula da kod djece koja su slabijeg imuniteta i kod starijih ljudi i malih beba može doći do otkazivanja bubrega. Iz hotela pred kamere nisu htjeli, odgovorili su kako će zatražiti dodatne analize mora, poručuju da su poduzeli sve mjere da spriječe istjecanje.

Pročitajte i ovo Istraga ubojstva studentice, ilustracija - 3 Ipak nije riječ o samoubojstvu? Mladom osječkom policajcu osumnjičenom za ubojstvo djevojke određen istražni zatvor

Hotel je zatvorio cijev, a Vodovod je u kontaktu s Državnom inspekcijom. Inače, hotel je izgrađen 2017., godinu nakon toga imali su nadogradnju. Koriste biojame koje se redovito prazne, a ovoga puta ipak je pobjegao dio otpadnih voda.

Elena je poslala poruku Bračanima."Pozivam ih da se borimo da se takve stvari više ne događaju. Jako sam ljuta, jer to je naša mala oaza mira u koju se dolazimo kupati", rekla je Elena. Njezino iskustvo tvrdi, nije izoliran slučaj, a Državni inspektorat kompleks i dalje prati pod povećalom.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene