Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gordana Rusak sazvala je sjednicu na koju će pozvati ministra kulture da razjasni odluku o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.


Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak za ponedjeljak je sazvala sjednicu na koju će pozvati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako bi objasnio odluku o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjed protiv predloženog ministra - Glavaš im pokazao srednji prst Slika nije dostupna Još nisu službeno ni postali ministri, a već na meti kritika

Hasanbegović je to povjerenstvo smijenio u srijedu, a mediji su izvijestili kako smijenjeni članovi tvrde da ih je ministar o tome obavijestio poštom, bez dodatnog obrazloženja.

Rusak o smjeni Povjerenstva saznala iz medija

Rusak je pak novinarima u Saboru kazala kako je o smjeni Povjerenstva saznala iz medija te očekuje da će ministar na sjednici Odbora obrazložiti svoju odluku.

"O toj sam odluci doznala iz medija, ne znam detalje i upravo sam zato sazvala sjednicu, da ministar dođe i da razgovaramo o tome. Uvijek se zalažem za dijalog, uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive", kazala je Rusak i dodala kako Odbor ne može ukinuti Hasanbegovićevu odluku, ali će nakon rasprave donijeti svoj stav.

Rusak kaže da o sazivanju Odbora nije razgovarala s HSLS-om, u čijem je klubu, kao ni s drugim klubovima vladajuće većine niti kolegama iz Odbora. "To je moje pravo kao predsjednice Odbora, nisam morala pitati mišljenje drugih članova", rekla je Rusak i dodala kako je riječ o demokratskoj proceduri kroz koju će se iskristalizirati stav Odbora.

Oporba traži sazivanje zajedničke sjednice odbora za kulturu i medije

Potpredsjednica Odbora Sabina Glasovac (SDP) potvrdila je da su članovi Odbora za kulturu, ali i Odbora za medije iz stranaka koalicije Hrvatska raste zatražili sazivanje zajedničke sjednice na temu smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

"Da, išla je inicijativa prema predsjednicima odbora da sazovu sjednicu na kojoj je prijedlog da se pozove ministar Hasanbegović, kako bi obrazložio odluku kojom je promptno smjenio Povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njihova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti. Sve je to čudnije kad znamo da u listopadu 2016. istječe mandat povjerenstva, a odbori su prava mjesta da progovorimo o toj temi", kazala je Glasovac.

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) potvrdio je da ga je na tu temu zvao potpredsjednik Odbora SDP-ov Nenad Stazić, te najavio da će se sa Stazićem ponovo čuti, ali ne vidi razloga za sazivanje takve sjednice.

Mikulić ne vidi razloga za sazivanje sjednice

"Ne vidim razloga za sazivanje sjednice, jer je ministar postupio na temelju zakonskih ovlasti. Kako to da nitko nije dizao buku kad je smjenjivan ravnatelj i članovi vijeća HRT-a, a sada se diže buka kada je ministar donio odluku na temelju zakona i nižih akata", pita Mikulić.

Kolegama iz oporbe poručio je kako postoje poslovničke mogućnosti da sami sazovu sjednicu, budući da odbore, po saborskom Poslovniku, uz predsjednika, može sazvati i trećina članova.

"Ne namjeravam rušiti autoritet predsjednika Odbora, ali sjednica će biti održana na ovaj ili onaj način", uzvraća Stazić.

Dodao je kako će tražiti da ministar Hasanbegović dođe na sjednicu i obrazloži zašto je smijenio Povjerenstvo, odnosno da kaže "zašto stručni ministar stručne vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata".

'Razriješio ih dužnosti u skladu sa svojim ovlastima'

"Prema članku 39. Zakona o sustavu državne uprave, članku 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi i članku 6. stavku 2. Pravilnika o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi, ministar kulture ima ovlast imenovati i razriješiti povjerenstva koja su osnovana sukladno navedenim propisima", odgovorili su iz Ministarstva na upit Hine o razrješenju članova povjerenstva.

Prilikom razrješavanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije ministar kulture je postupio u skladu sa svojim ovlastima, ističu iz Ministarstva.

U razriješenom povjerenstvu, koje je imenovano na jednogodišnji mandat do listopada ove godine, bili su Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac. (Hina)