Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po kratkom postupku

Pozivi na smjenu Hasanbegovića koji je u međuvremenu bez objašnjenja raspustio jedno povjerenstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Platforma 112 i Hrvatski Pen centar zatražili su u petak od predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka ispriku i smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Predsjednik HND-a Saša Leković osvrnuo se na konferenciji za novinare na Karamarkove izjave u svibnju prošle godine u tjedniku Globus kojima je, smatra Leković, poručio da će kada HDZ dođe na vlast građani moći pričati što hoće, ali kod kuće, a ne u javnosti, te da će novinari morati podržavati vlast Domoljubne koalicije.

Nekompetentan za ministra

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SABORU NOVE MJERE Jandroković o sastanku s Milanovićem: "Bilo je neprirodno, neobično, ali ima i onih koje bezobrazluk i agresivnost motivira da se tome suprotstave" Slika nije dostupna IZJAVA HASANBEGOVIĆA Ustavna stručnjakinja o pravu na virus: "Slobodu da se zarazite imate u svoja četiri zida"

"Imamo ministra kulture koji je samo jedan, ali važan čimbenik u provođenju takve politike koje je najavio Karamarko. Tražimo od Karamarka da se javno ispriča novinarima i svim građanima zbog najave iz Globusa, da prestane činiti što je tada najavio i predloži predsjedniku Vlade da smjeni ministra kulture, ako on sam ne ponudi ostavku", rekao je Leković.

Kao razlog protiv Hasanbegovićeva imenovanja naveo je njegovu nekompetentnost i dovođenje u pitanje antifašizma kao jednog od temeljnih stupova hrvatskog Ustava.

"To je čovjek koji nema apsolutno nikakve kompetencije da bude ministar kulture. Radi se o čovjeku koji je izjavio da Odjel za medije u Ministarstvu kulture opterećuje rad Ministarstva, smetaju mu intelektualne rasprave na Trećem programu Hrvatskog radija i najavljuje preraspodjelu sredstava za neprofitne medije, iako postoje ugovori koji se trebaju poštivati", rekao je Leković.

Sredstva namijenjena neprofitnim medijima očito će dobiti samo oni za koje Hasanbegović odluči da su dobri. "To je čovjek koji iskazuje duboko nepoštovanje prema medijima, novinarima i javnosti", ocijenio je predsjednik HND-a.

Karamarko optužuje medije za harangu, a sam harangira

"Karamarko optužuje medije za harangu, a sam harangira", kazao je Leković dodavši da se izjave predsjednika HDZ-a o tome da su mediji prepreka demokraciji očito odnose na one medije koji "ne podržavaju njegovu revizionističku politiku i ne žele biti njegove sluge".

"Njemu, kao i njegovim suradnicima, uključujući ministra kulture, nije problem govor mržnje navodnih novinara s kojima se grli i u čijim emisijama gostuje, a koji imaju zanimljive modne afinitete i izmišljaju priče o četničkim šubarama koje su im poklonile silovane žene u Vukovaru. Nije im strana niti manipulacija braniteljskom populacijom u svrhu obrane govora mržnje u slučaju Marka Juriča i televizije Z1. Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš sudjeluju u prosvjedu koji je usmjeren protiv provedbe zakona, jednog od temeljnih demokratskih načela", rekao je.

Najavio je da će poslati pismo hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu, ali i ostalim europarlamentarcima. Kaže i da će ubrzo biti organizirana javna tribina o medijskim temama, na koju će pozvati predstavnike Ministarstva kulture, pa i samog ministra.

Proglasiti antifašizam floskulom u 2016. je nedopustivo

Osvrćući se na Hasanbegovićeve izjave, predsjednica udruge B.a.B.e. i članica Platforme 112 Sanja Sarnavka ustvrdila je kako je proglasiti antifašizam floskulom u 2016. godini "apsolutno nedopustivo."

Također je upozorila na njegov intervju Glasu koncila u kojem se posprdno izražava o rodnoj ideologijii, podrugljivo govori o "šepurenju kvaziaktivista" pod duginim bojama na Gay pride-u, što je po, Hasanbegovićevu mišljenju, nešto što se stavlja u navodnike i čemu se treba smijati.

"Čini nam se da ni sama Vlada nije sigurna da će opstati jer nije slučajno da je u prvih tjedan dana krenuo udar na institucije vezane uz medije. Imamo Vijeće za elektroničke medije koje daje sredstva privatnim medijima, javnu televiziju koju se stalno napada iako su neke osobe koje šire govor mržnje prisutne na javnom televizijskom servisu. Prošao je neprimjećen napad na ravnateljicu Hine, još jedne ključne institucije u vezi disperzije važnih informacija u obavještavanju javnosti. Uvijek se ide ad hominem, s objedama, ljepljenjem etiketa, a nitko ne objašnjava na kojoj osnovi i na temelju kojih činjenica se do tih objeda došlo", kazala je Sarnavka.

Predsjednica Hrvatskog Pen centra Nadežda Čačinović ocijenila je kako je razvidno da se pokušava ograničiti pluralitet kulturnih inicijativa te poručila da se protiv toga treba boriti.

Raspustio povjerenstvo bez objašnjena

Kako doznajemo, u međuvremenu je ministar Hasanbegović bez ikakvog objašnjenja raspustio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije.

Odluka stupa na snagu odmah, a u spomenutom povjerenstvu su do danas sjedili Mima Simić, doc.dr.sc. Tonči Kursar, doc.dr.sc. Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski te Suzana Kunac.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene