Oriana Ivković Novomet iz GONG-a
Oriana Ivković Novomet iz GONG-a Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatski sabor jedini je parlament u Europskoj uniji koji, pod izgovorom korone, već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik i zastupnica, priopćio je u petak GONG, smatrajući to udarom na demokraciju.


"Epidemija je ozbiljno narušila demokratske standarde u radu hrvatskog parlamenta. Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka 2020. i proglašenja pandemije javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu", ističu u GONG-u.

Pritom se, kažu, vladajući oslanjaju na tanku većinu od samo 76 zastupnika i zastupnica, a podaci o pojedinačnom glasanju od velikog su javnog interesa.

U GONG-u kažu da način na koji se rad Hrvatskog sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od početka zanemaruje osnovne demokratske standarde.

"Na to je ukazao i Ustavni sud kada je odredbe Poslovnika o ograničenju broja zastupnika koji mogu sudjelovati na plenarnim sjednicama proglasio neustavnima. Tom je prilikom Ustavni sud podsjetio kako su zastupnice i zastupnici izabrani predstavnici naroda koji u svojem djelovanju i odlučivanju nisu vezani ni stavovima stranke ni kluba zastupnika", napominje GONG.

Kažu da su i tada, uvažavajući pandemijske uvjete rada, pozvali na izmjene Poslovnika koje bi omogućile objavu svakog pojedinačnog glasa i prilikom ručnog glasanja, kad Sabor ne koristi elektronički sustav.

"Pozivali smo da digitalizacija Hrvatskog sabora omogući i redovan prijenos sjednica radnih tijela Sabora te da to bude obveza koja ne ovisi samo o dobroj volji predsjednika tijela kao sada", kažu u GONG-u.

Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće

Prosvjed u Francuskoj Prosvjedi, peticije, otvorena pisma... Nezadovoljstvo u društvu ne jenjava: ''Ljudi se okupljaju zbog straha i zabrinutosti za budućnost"

Dodaju i kako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon odluke Ustavnog suda najavio mogućnost formiranja radne skupine i da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti zadužen da krene raditi na izmjenama Poslovnika. Od tada je prošlo šest mjeseci, a izmjene Poslovnika više nitko ni ne spominje.

"Zato što imamo pravo znati o radu svojih predstavnika i na izborima donijeti informiranu odluku umjesto onu temeljenu na ‘pustim obećanjima’, zahtijevamo od Hrvatskog sabora da, umjesto izgovora, počne tražiti način da povrati izgubljeno povjerenje građana. Pozivamo građanke i građane, ali i saborske zastupnice i zastupnike: pridružite se apelu Parlametra i pozovite Sabor na veću odgovornost prema javnosti", poručuju iz GONG-a.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju