Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga GONG ocijenila je da su jučerašnjom odlukom Ustavnog suda, kojom su ukinute nedavno usvojene izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Vlada i Sabor dobili novu priliku poboljšati taj zakon kojim se jamči ostvarivanje jednog od temeljnih ljudskih prava.


Da je zaista riječ o takvom pravu te da ga tako treba i tretirati, tvrdi GONG u priopćenju, upravo je jučer potvrdio Ustavni sud, utvrdivši kako se posljednje izmjene Zakona odbacuju jer nisu usvojene apsolutnom većinom saborskih zastupnika, kakva je potrebna za donošenje organskih zakona.

Vezani članci Ilustracija Jednom zanimanju raste plaća oko 50 posto, provjerite što će još poboljšati život tisućama ljudi Slika nije dostupna Upozoravaju na zapuštenost i nesređenost: ''Pokrenite zaboravljenu reformu''

>> Nema transparentnosti oko financiranja stranaka

U GONG-u ocjenjuju da su zakonske izmjene, koje je Sabor donio lani u prosincu, bile značajan, ali nedovoljan korak naprijed u jačanju transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti. Od Vlade kao predlagatelja promjena Zakona očekivali su, ističu, tri ključne promjene - uvođenje testa javnog interesa, uvođenje testa proporcionalnosti te osposobljavanje nezavisnog tijela za nadzor i provedbu Zakona.No, umjesto nezavisnog tijela poput Povjerenika za informacije ili Pučkog pravobranitelja, Zakon je kao odgovorno tijelo predvidio Agenciju za zaštitu osobnih podataka, a amandmanom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na konačni tekst izmjena, nanijeta je, kažu, nepopravljiva šteta duhu zakona. U potpunosti je, upozoravaju u GONG-u, izigran smisao izmjena na način da nitko, pa ni sud, nema pravo provjeriti moguće zloupotrebe čelnika državnih tijela kada neke informacije proglašavaju tajnima, a test javnog interesa i proporcionalnosti, sukladno Zakonu o tajnosti podataka, radilo bi isto tijelo koje je informaciju prethodno klasificiralo stupnjem tajnosti.(Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju