Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na Vladinu odluku

Nema transparentnosti oko financiranja stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim Vladinim pravilima, stranke će za utrku za Banske dvore moći potrošiti 15 milijuna kuna.

'To je jedan iskorak naprijed u regularnosti i transparentnosti financiranja političkih kampanja i političkih stranaka', smatra potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Novi zakon ograničio bi troškove predsjedničke kampanje na 8 milijuna, dok bi stranke smjele potrošiti po milijun i pol u svakoj izbornoj jedinici. Drastično su srezane i dozvoljene donacije kampanjama. Oporba tvrdi kako će zakon ostati mrtvo slovo na papiru ne uključe li se sve institucije u sprečavanje financiranja kampanja opranim novcem.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora"

>> Vlada smanjila donacije za izbornu promidžbu

>> GONG i TH: Građani imaju pravo tražiti informacije od vlasti

'Dosadašnjim propisima nošenje gotovine u crnim torbama za financiranje stranke nije bilo dozvoljeno. prema tome veći je problem bilo financiranje kampanje ilegalnim novcem i neprijavljivanje toga, a ne samo troškovi kampanje', rekao je Arsen Bauk iz SDP-a. Brojne afere, tvrde u GONG-u, dokaz su da transparentnosti još uvijek zapravo nema. Poštenu izbornu utrku trebao bi osiguravati DIP, ali mu treba dati da je potpuno neovisno nadzire i sankcionira neposlušne.

'Državnom izbornom povjerenstvu se mora dati mogućnost jačih sankcije kako bi ono moglo na licu mjesta kazniti kandidata ili stranku' kažu iz GONG-a. Prijedlog zakona u povjerenstvo još nije stigao. Ali ideje o sankcijama već postoje. 'Sankcije bi, kad se radi o izbornoj promidžbi, išle u smjeru nedobivanja sredstava za izbornu promidžbu na koja imaju svi sudionici pravo, ukoliko prijeđu određeni prag', kaže Zdravka Čufar-Šarić, potpredsjednica DIP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene