Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eto nas nazad u '45...

FRA PRCELA NASTAVLJA 'Uostalom, NDH nije bombardirala nijedan grad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Buru u javnosti izazvala je današnja skandalozna propovijed fra Luke Prcele u Splitu. S oltara je spočitnuo predsjednici što se ogradila od zločina NDH-a.

Tijekom mise iz Splita, koja je imala prijenos na javnoj televiziji, svećenika Luka Prcela, inače prior dominikanskog samostana u Splitu, otvoreno je prozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je Nezavisnu državu Hrvatsku nazvala zločinačkom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Protuhrvatska retorika" Ured predsjednice o Komšićevim optužbama: "On nije relevantan sugovornik za međudržavne odnose ili bilo što drugo" Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) SHVATIO PORUKU Pupovac: "Dobro razumijem što znači kada vam vrhovna zapovjednica Oružanih snaga pošalje onakvo pismo, tu vrstu poruka"

'Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko to kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45.? Ma, ja pitam ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla, pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki', zapitao je predsjednicu s oltara.

Nije prošlo dugo vremena a odgovor je dobio putem Facebooka.

'Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu.
Okrenimo se budućnosti', objavila je hrvatska predsjednica.

Nakon mise, tražili smo pojašnjenje od fra Prcele, smatra li on doista da NDH-a nije bila zločinačka. Šokantnu retoriku nije ublažio.

'Ja možda ono što osuđujem kod NDH, možda taj rasni zakon. Možda to nije bilo... Bilo je možda nekakvih zločina i tako dalje... Ali ja mislim da stvarno nije bila više zločinačka od bilo koje države u ratu u ondašnje vrijeme. Uostalom, NDH nije bombardirala nijedan grad. Ni u Srbiji, ni Smederevo ni Niš ni Beograd. Niti se borila izvan teritorija svoje domovine. Ako je Kolinda Grabar Kitarović morala i bila pod pritiskom Amerikanaca da govori da Nezavisna država Hrvatska nije bila nezavisna, ja se pitam koliko je nezavisna ova država', kazao je fra Prcela.

Njegove riječi osudio je provincijal dominikanske provincije, no kažu, ne mogu utjecati na svećenikove propovjedi.

'Svećenik svoje propovijedi izgovara prema svojoj savjesti i nitko od njegovih nadređenih, ni biskup ni provincijal ne može određivati niti kontrolirati što će reći u propovijedi. No stajalište Hrvatske dominikanske provincije je da se u propovjedima navješta Božja riječ, a ona poziva na zajedništvo i praštanje, ljubav prema Bogu i bližnjemu. Također smo stajališta da se oltar ne smije koristiti za politička razračunavanja', kazao je fra Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

Na pitanje hoće li ga kazniti fra Gavrić je kazao: 'Ja kao njegov provincijal moram s njim razgovarati i vidjeti što se stvarno dogodilo. Ali moram imati na umu i ono što je otac Luka Prcela proživio u prijašnjem režimu - zatvaranja i progone'.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji pak, nisu htjeli ništa komentirati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene