Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija

FOTO/VIDEO Razbijena grupa švercera: Zaplijenjeno više od 140.000 tisuća cigareta, pogledajte gdje su ih našli

PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska
PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska MUP
Aktualno Galerija PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska Foto: MUP PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska Foto: MUP PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska Foto: MUP +0 PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska Galerija 1/4 >>
Podignuta je kaznena prijava protiv 10 ljudi zbog ilegalne proizvodnje i krijumčarenja cigareta. Zaplijenjena je velika količina švercane robe. U složenoj akciji sudjelovalo je više organa vlasti tijekom duljeg perioda.

Dovršeno je složeno, opsežno, višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više počinitelja s područja Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije, kao i bosanskohercegovačkih državljana zbog sumnje da su ilegalno prizvodili i uvozili cigarete u Hrvatsku, izvijestila je policija.

Utvrđeno je kako 54-godišnjak s kutinskog područja u razdoblju od listopada prošle godine do kraja ožujka ove godine od 58-godišnjaka s područja Krapinsko-zagorske županije nabavio kompletnu ambalažu za ilegalnu proizvodnju cigareta raznih marki.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika akcija USKOK-a Sedmero Hrvata palo zbog šverca droge i oružja: Među njima i nećak poznatog političara

Spriječena šteta od 19 milijuna eura

U sklopu kriminalističkog istraživanja pretraženi su dom i druge prostorije te teretna vozila zatečena u prometu kod trojice građana te je pronađeno i oduzeto ukupno 57 paleta zapakirane ambalaže za ilegalnu proizvodnju cigareta koje bi uzrokovale štetu državnom proračunu i legalnom proizvođaču cigareta od 19 milijuna eura.

Još trojica muškarca s područja Hrvatske Dubice te dvojica bosanskohercegovačkih državljana počinila su više kaznenih djela povezanih s ilegalnom trgovinom i izbjegavanjem carine na granici BiH i Hrvatske. Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenih je privremeno oduzeto ukupno 375 kilograma sitno rezanog duhana i 352 šteke cigareta, što je 7040 kutija, odnosno 140.800 cigareta.

Tri muškarca završila su u pritvoru, dok je protiv još sedmorice podignuta kaznena prijava. Tim je povodom danas održana konferencija za medije na kojoj su o navedenom govorili načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, zamjenik načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić i voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke Igor Pasanec.

Pročitajte i ovo Švercani duhan Slučaj iz Samobora Carina se pohvalila ulovom: "Nosio je tri PVC vrećice, otvorio vodovodni šaht i sadržaj iz vreća spremio..."

EU zbog šverca gubi 10 milijardi eura godišnje

Između ostalog, Pasanec je istaknuo činjenicu kako je ovo kriminalističko istraživanje samo jedno od mnogih aktivnosti koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u cilju suzbijanja krijumčarenja i nedozvoljene proizvodnje i trgovine duhanskim prerađevinama.

"Ta globalna opasnost donosi gubitke prihoda nacionalnim proračunima zbog nenaplaćenih poreznih davanja, ali i gubitke legalnoj duhanskoj industriji srozavajući tržišne vrijednosti njezinih proizvoda. Promatrajući samo nedozvoljenu trgovinu sitno rezanog duhana, neovisna istraživanja ukazuju kako se šteta po osnovi utaje trošarine i poreza na dodanu vrijednost u Republici Hrvatskoj procjenjuje na oko 133 milijuna eura godišnje", rekao je.

Na kraju je dodao kako prema procjenama Europske komisije godišnji gubici prihoda Europske unije u nenaplaćenim pristojbama na krijumčarene originalne cigarete, nezakonito proizvedene cigarete i krivotvorene cigarete iznose 10 milijardi eura godišnje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene