Obavijesti Video Pretražite Navigacija
aktivisti greenpeacea

FOTO/VIDEO Iz INA-e se oglasili o curenju plina iz potonule platforme: "To je netočno i neutemeljeno"

Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D. na sjevernom Jadranu. Tvrde kako se na video snimkama, koje je na svom jedrenjaku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno vidi da iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D. na sjevernom Jadranu. Naime, tvrde kako se na video snimkama koje je predstavio Greenpeace u Hrvatskoj jasno vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina.

Početkom lipnja drugi Greenpeaceov brod, Witness, obišao je područje potonuća platforme. Tom prilikom aktivisti-ronioci pronašli su Ivanu D i u znak prosvjeda na licu mjesta razvili transparent s porukom “INA / MOL, prošla je godina i pol”.

Iz Greenpeace-a traže da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari. Iz INE pak kažu da su sve ovo netočne i znanstveno neutemeljene informacije.

"Nema propuštanja plina s platforme, a INA redovito nadzire njeno stanje koje je od potonuća do danas nepromijenjeno", istaknuli su iz INA-e. "U slučaju potencijalnog curenja plina, zbog visokog tlaka u plinskom ležištu, vidljivi mjehuri bili bi drastično veći od prikazanih, a ronioci ne bi bili u stanju ležerno roniti oko mjesta događaja", priopćeno je iz INA-e.

"Iinformacije koje je danas u medijima iznijela organizacija Greenpeace mogu nepotrebno uznemiriti javnost i nanose štetu kompaniji i ugledu Hrvatske" kažu. 

"Naglašavamo da potonula platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ljudima ni okolišu. Mjesto događaja je označeno, a kompanija je postupala i nadalje će postupati prema uputama svih nadležnih institucija", kažu iz INA-e i ističu i da približavanje mjestu događaja i ronjenje na toj lokaciji nije dopušteno bez posebnih dozvola nadležnih tijela.

''Na video snimkama jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina. Punih godinu i pol dana slušamo izjave iz INA-e i iz nadležnog Ministarstva kako je sve u redu, kako je istraga u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena'' rekla je Petra Andrić iz Greenpeace-a Hrvatska rekla je za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 USUSRET LJETU Meteorolog upozorava: "Pred nama je ekstremno toplo i vrlo sušno ljeto." Pogledajte kako će biti u četiri velika grada

Pročitajte i ovo Meduze u Jadranu uoči sezone VIDEO Nevjerojatan prizor: Meduze preplavile more u susjedstvu

Osvrnuvši se na curenje plina iz zahrđale cijevi, poručili su kako bi bilo logično zaključiti da može biti riječ o curenju metana. "Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari", izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

Greenpeace podsjeća da je, prema navodima INA-e, na Ivani D samo dva mjeseca prije potonuća obavljen posljednji koordinirani inspekcijski nadzor te da je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad.

"Postavljamo pitanje zna li Vlada RH za pravo stanje stvari, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci! Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost", istaknuli su iz Greenpeacea.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene