Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET LJETU

Meteorolog upozorava: "Pred nama je ekstremno toplo i vrlo sušno ljeto." Pogledajte kako će biti u četiri velika grada

Aktualno Galerija Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 1 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 2 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 4 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 5 Galerija 1/7 >>
Klimatološko ljeto počinje u srijedu. Lipanj, srpanj i kolovoz mjeseci su kad većina ljudi planira godišnji odmor i kupanje u moru ili bijeg od vrućina u planine. Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić otkrio je što se može očekivati od vremena ovoga ljeta.

Iako kalendarski do njegovog početka imamo još puna tri tjedna, klimatološki ono počinje u srijedu. Lipanj, srpanj i kolovoz mjeseci su kad većina nas planira godišnji odmor i kupanje u moru ili bijeg od vrućina u planine.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić pojasnio je što možemo očekivati od vremena ovoga ljeta.

"Gotovo svi modeli i dugoročni prediktori ukazuju na dugo, vruće i sušno ljeto u našem dijelu Europe. Vjerojatno neće biti najtoplije u Hrvatskoj, ali bi moglo biti među prvih pet ili šest najtoplijih", istaknuo je Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV.

No, kako kaže Vikić-Topić, postoje i pokazatelji da je u drugoj polovini ljeta na kopnu povećana mogućnost za jača nevremena.

Lipanj

"Lipanj je inače u kopnenim krajevima Hrvatske najkišniji mjesec u godini. Pljuskovi se u prosjeku javljaju svaki drugi dan. No, čini se da bi ovog lipnja oni ipak bili malo rjeđa pojava. Bit će sušnije nego inače", pojasnio je Vikić-Topić.

Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dodao je kako ćemo uz to osjetiti i prve vrućine, osobito u prvom i trećem tjednu lipnja. Tada bismo, kaže, već mogli imati i poneki toplinski val, razdoblje u kojem barem pet dana zaredom imamo temperaturu barem pet stupnjeva višu od prosjeka.

Srpanj

Srpanj će, tvrdi Vikić-Topić, vrlo vjerojatno biti najtopliji mjesec ovoga ljeta uz dugotrajnije toplinske valove, a pri tome bi moglo biti i rušenja nekih temperaturnih rekorda.

"Temperatura će povremeno biti iznad 35 stupnjeva, ponajprije u Slavoniji, Zagrebu te unutrašnjosti Dalmacije. Zbog toga će i potrošnja energije u ovome mjesecu biti najveća. Spas ćemo tražiti u zatvorenim prostorima pod klima-uređajima", rekao je Vikić-Topić o prognozi za srpanj.

Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

U srpnju će, tvrdi Vikić-Topić, i suša biti na vrhuncu što će imati negativan efekt na poljoprivredu, a povećan je i rizik od požara, ponajprije u Dalmaciji gdje je i proljeće bilo sušno.

Kolovoz

"Kolovoz će na obali biti većinom sunčan, vrlo vruć i sušan, uz poneki toplinski val. Na kopnu će biti vruće, no vrućinu će povremeno prekidati kiša i nevremena", istaknuo je meteorolog Nikola Vikić-Topić dodavši da će zbog visokih temperatura biti i jačin nevremena "nalik na ona koje smo imali prošli tjedan kada je bilo tuče, jakog vjetra i obilne kiše".

Vrući ljetni dani

Za četiri hrvatska grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, predstavljen je broj vrućih dana, s temperaturom iznad 30 stupnjeva

"Uobičajeno u Zagrebu imamo 19, u Osijeku 27, u Rijeci 26, a u Splitu 42 vruća dana", rekao je Vikić-Topić te je dodao da ih ovoga ljeta očekujemo više.

"U Zagrebu i Rijeci od 35 do 40, u Osijeku 40 do 45, a u Splitu 55 do 60 dana s temperaturom iznad 30, dakle ponegdje i dvostruko više", napomenuo je.

Najopasnije je, kaže Vikić-Topić, kad se takvi dani jave u nizu koji potraje dulje od pet, šest dana za što je najveća vjerojatnost u srpnju.

Temperatura mora

"Temperatura mora će biti u skladu s temperaturom zraka. Očekujemo iznadprosječne vrijednosti. More se ove zime nije znatnije ohladilo i zapravo je već sada relativno toplo, između 19 i 23 Celzijeva supnja", rekao je Vikić-Topić.

Do početka srpnja, bit će većinom između 23 i 25 stupnjeva, a sredinom srpnja i u kolovozu od 26 do čak 29 °C.

Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dakle, niti more neće pružati ono pravo željeno osvježenje! Uz to, toplo more, na jesen može uzrokovati i jača nevremena na obali, kad počnu stizati fronte.

"Sve u svemu pred nama je jedno ekstremno toplo i vrlo sušno ljeto. U kopnenim krajevima, u kolovozu, uz povećanu mogućnost za jača nevremena", zaključio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene