Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU ne bi smjela primiti Hrvatsku u svoje članstvo sve dok se vlasti u Zagrebu na zadovoljavajući način ne obračunaju s korupcijom, piše The Financial Times.


'Hrvatska se približava članstvu u EU-u. Ukoliko danas zatvori tri pregovaračka poglavlja, zatvorit će 28 od 35 koliko ih mora zaključiti prije pridruženja Uniji. Ovaj napredak, međutim, potkopava izbijanje jednog od najvećih skandala u povijesti zemlje od stjecanja nezavisnosti', piše list, pojašnjavajući da je 10. prosinca u sklopu istrage protiv korupcije uhićen bivši premijer Ivo Sanader.

Vezani članci Sebastian Kurz Pad mladog lava: Sebastian Kurz bio je najzaslužniji za zatvaranje Balkanske rute, a poskliznuo se na anketama Provjereno: Milan Bandić - 3 Nakon smrti Milana Bandića uslijedile ostavke, smjene, istrage i uhićenja: "Ne smije se dogoditi to da se sve svede na 'sjaši Kurta, uzjaši Murta'"

>> Hrvatski pregovori s EU će završiti 21. lipnja 2011.

>>Korak bliže EU: Zatvorena tri poglavlja

FT ističe da 'Hrvatska pripada Europskoj uniji', ali da je jedna od bizarnosti EU-a da ima više utjecaja na svoje članice prije nego se pridruže Uniji nego kada postanu punopravne članice. S tim u svezi FT podsjeća na Bugarsku i Rumunjsku koje su se Uniji pridružile 2007. nakon što su bile natjerane poduzeti krupne reforme na području provedbe vladavine prava, ali koje su nakon ulaska u blok 27-orice učinile nezamjetan napredak u borbi protiv korupcije i kriminala.

'Akcije pokazuju raširenost korupcije'

 'Da bi se pridružila EU-u bez tih problema, Hrvatska mora pokazati da ima i da je voljna upotrijebiti snažne mehanizme u obračunu s korupcijom u javnom sektoru', ističe se u tekstu. U njemu piše da su u posljednje vrijeme 'osuđene neke krupne ribe', poput bivšeg potpredsjednika vlade i bivšeg ministra obrane, ali da akcije protiv 'visokorangiranih dužnosnika također pokazuju razmjere raširenosti korupcije u Hrvatskoj'.

Jasno je da je interes EU-a ta načela ukorijeniti na cijelom Balkanu. Požureno članstvo Hrvatske ne bi smjelo ugroziti taj širi strateški cilj

'Odgovarajuća istraga navodnih kaznenih djela Ive Sanadera je jedan od neophodnih uvjeta za pristup Hrvatske Europskoj uniji. Ali nije dovoljna. Zagreb mora uvjerljivo pokazati da je raširenu kulture korupcije i nekažnjavanja ostavio iza sebe', piše list.

FT smatra da je politika proširenja jedan od uspjeha EU-a jer je olakšala uspostavu demokracije i vladavine zakona u zemljama s tradicijom autokracije ili nestabilnosti.

'Jasno je da je interes EU-a ta načela ukorijeniti na cijelom Balkanu. Požureno članstvo Hrvatske ne bi smjelo ugroziti taj širi strateški cilj', zaključuje Financial Times.(Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju