Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Hrvatski pregovori s EU će završiti 21. lipnja 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Bruxellesa poručuju kako će se pregovori završiti u prvoj polovici sljedeće godine.

Za točan datum predviđa se 21 lipnja 2011.Tada će Europska komisija objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i bude li sve u redu, pregovori će biti završeni na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 21. lipnja, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šef delegacije EU 'RH dobro napreduje s pravosuđem, ali prostora za napredak ima' Slika nije dostupna Bliže EU Hrvatska u ponedjeljak zatvara još dva poglavlja

Po informacijama tog izvora, mađarsko predsjedništvo će organizirati zadnju Međuvladinu konferenciju o pristupanju 21. lipnja sljedeće godine, 'kada bi Hrvatska trebala zaključiti pristupne pregovore, naravno ako ispuni sve kriterije'. Hrvatska bi na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji 22. prosinca mogla zatvoriti pregovore u tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Bruxelles prihvatio deklaraciju

Dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska završen je u Bruxellesu prihvaćanjem deklaracije u kojoj se ističe da se pristupni pregovori mogu dovršiti u prvoj polovici sljedeće godine, pod uvjetom da Hrvatska ispuni sva mjerila u preostalim poglavljima. Zajednički parlamentarni odbor smatra da se 'pristupni pregovori mogu završiti u prvoj polovici 2011. pod uvjetom da Hrvatska ispuni sva mjerila za zatvaranje u preostalim poglavljima', kaže se u deklaraciji.

>> Europski povjerenik: Riješite još par prepreka i u Europi ste

'Ovaj je sastanak potvrdio široki konsenzus potpore Europskog parlamenta pristupanju Hrvatske. Iz rasprave je bilo vidljivo da je Hrvatska na kraju puta koji vodi u EU i nadam se da ćemo na sljedećem sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora u svibnju u Hrvatskoj znati datum pristupanja', rekla je supredsjedateljica ZPO-a Marija Pejčinović Burić.

Ulazak važan i za regiju

Sve što Hrvatska radi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, imat će ključnu ulogu i bit će od koristi za buduća proširenja Supredsjedatelj iz Europskog parlamenta Gunnar Hoekmark istaknuo je kako je ulazak Hrvatske važan ne samo za nju nego i Europsku uniju, ali i za regiju.

'Imali smo prigodu na ovom sastanku razgovarati o regionalnom aspektu hrvatskog pristupanja i naglasiti da će, sve što Hrvatska radi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, imati ključnu ulogu i bit će od koristi za buduća proširenja', rekao je Hoekmark.

U prihvaćenoj zajedničkoj deklaraciji kaže se da se prima na znanje 'stajalište Raspravnog vijeća ICTY-a od 26. srpnja 2010. da se ne može s pouzdanom sigurnošću potvrditi postojanje topničkih dnevnika' koje traži tužitelj. Poziva se i Vijeće Europske unije da uzme u obzir odluku Raspravnog vijeća i prizna punu suradnju.

>> Kosor i Martens vjeruju kako će Hrvatska iduće godine biti 28. članica EU

Na primjeru Hrvatske, Europska unija želi uputiti poruku zemljama iz njezina susjedstva da je pristupanje moguće kada se ispune uvjeti. S druge strane, javnosti u zemljama članicama, koja nerijetko ne gleda sa simpatijama na daljnje proširenje,  stoga se inzistira da Hrvatska bude 'sto posto spremna'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene