Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLEDAJTE GORE

Jedni ga obožavaju, drugi žestoko kritiziraju, Plenković ne skriva da mu se svidio: ''Znamo što dolazi i znamo što trebamo učiniti vezano za to''

Aktualno Galerija Robert Bubalo Robert Bubalo Foto: DNEVNIK.hr Don't Look Up - 1 Don't Look Up - 1 Foto: DNEVNIK.hr Don't Look Up - 2 Don't Look Up - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Don\'t Look Up Galerija 1/4 >>
Ne gledaj gore najnoviji je filmski hit koji jedni obožavaju, a drugi žestoko kritiziraju. I dok film ismijava način na koji državnici upravljaju u krizi, hrvatski premijer Andrej Plenković ne skriva da mu se film svidio.

Satirični film katastrofe ovih dana navelike se komentira. Mišljenja su podjeljena – jednima je vrlo zanimljiv, prikazuje današnjicu, mnogi su ostali zadivljeni, drugi kažu da ga je bolje preskočiti, a podjela je, kao i obično, vidljiva i na društvenim mrežama.

''Dobar film, realan prikaz onih koji nas vode'', kažu jedni dok ga drugi nisu mogli ni pogledati do kraja, a treći smatraju da je film prikaz što političari rade i kako se ponašaju prema običnim ljudima ne shvaćajući da ni oni nisu vječni.

Utemeljen na stvarnim događajima koji se još nisu dogodili - tako tvorci filma upozoravaju na posljedice zanemarivanja znanosti. Neki paralelu povlače s pandemijom.

Na film se ovih dana osvrnuo čak i hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući nisku procijepljenost: ''Tko nije pogledao neka ga pogleda. Nije ovo marketing, ali moram priznati da se može vidjeti jako puno dovođenja do apsurda nekih tema koje nisu vezane za Hrvatsku nego su globalne u vremenu interneta, društvenih mreža''.

Da bi i političari mogli izvući poruku, smatra filmski kritičar Robert Bubalo: ''Ako odbacimo znanost i ako ne vjerujemo u znanost dakle da ljudska vrsta nema budućnost, to je jedna jednostavna poruka ovog filma, jednostavna poruka civilizaciji, čovječanstvu i svakom političaru''.

Iako akteri vlasti u filmu podsjećaju na administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, film želi doprijeti i do desnih i do lijevih, poručio je redatelj.

''Zajedništvo na koje ovdje idemo je - što smo učinili jedni drugima? Dakle, to je nekako politički, a onda u isto vrijeme, potpuno nepolitički'', objašnjava redatelj filma Adam McKay.

I prije nego što je izašao, ljubitelje filma zaintrigirala je glumačka postava. Meryl Streep, Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence dovoljni su da gledatelj pomisli da se s ovim filmom ne može promašiti.

''Mislim da smo svi gledali na ovo kao nevjerojatno jedinstven dar. Mislim da smo svi htjeli poslati poruku o klimatskoj krizi'', kazao je DiCaprio, a Streep pokazujući kao da tipka na mobitel upozorava: ''Maknite se s ovoga i pogledajte gore. Znamo što dolazi i znamo što trebamo učiniti vezano za to''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska nije problem Plenković u Glasgowu: "Klimatske promjene trebaju biti jedna od glavnih političkih tema"
Pročitajte i ovo Viktorija Bednjanec Održan "Marš za opstanak" Stigla packa iz Europske komisije: Opomenuli nas zbog lošeg gospodarenja otpadom, mogli bismo dobiti i novčanu kaznu

A iako su prvotno htjeli poslati poruku upravo o klimatskim promjenama, radnja filma postala je sinonim za pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet. Zato ni ne čudi da je privukao milijunsku publiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene