Posljednji je dan UN-ova klimatskog summita u Glasgowu. Do sada su na summitu donesene važne odluke poput smanjenja emisija metana, okončanja krčenja šuma do 2030. i prestanka korištenja ugljena.


Konačni sporazum o konkretnim potezima zemalja još nije postignut. U centru rasprava ostaje i pronalaženje novca koji bi zemljama u razvoju trebao pomoći da se nose s klimatskim promjenama. Predsjednik summita nada se da će završni dogovori biti postignuti tijekom večeri.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković na samitu o klimatskim promjenama: ''Zaštitit ćemo 30 posto Jadranskog mora i zasaditi milijun stabala godišnje'' Borba Hrvatske protiv klimatskih promjena - 3 Hrvatska na putu do klimatskih promjena: Doznajemo koji su nam aduti, a gdje kaskamo za svijetom

Na zadnji dan konferencije o klimi na tu se temu maršira u centru Zagreba. Na "Maršu za opstanak" bila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

"'Klimatska pravda, a ne klimatska promjena', to se moglo čuti nekoliko puta na Zrinjevcu. Oni ukratko žele sustavne i održive promjene za okoliš. Poseban naglasak stavljaju na mlade. Upozoravaju da u budućnosti sve više ljudi neće moći plaćati račune zbog energetskog siromaštva", izvjestila je Bednjanec.

"Pozivaju političare da klimu stave ispred svega kada donose odluke. A te se odluke moraju donijeti što prije jer desetljeće u kojem živimo bit će presudno za tijek klimatskih promjena", dodala je.

"Baš je danas iz Europske komisije Hrvatskoj stigla službena opomena zbog lošeg gospodarenja otpadom. Prozvali su nas zbog nepoštivanja europskih direktiva. Kod nas su utvrđeni nedostaci na svim posjećenim lokacijama odnosno odlagalištima otpada. Pokazalo se da komunalni otpad odlažemo bez ikakve obrade", rekla je Bednjanec.

"Prema proceduri - Hrvatska sada ima dva mjeseca da se izjasni Komisiji. Ako Komisija nakon toga zaključi da država ne ispunjava svoje obveze prema Europskoj uniji, onda se Hrvatska mora očitovati o mjerama koje će poduzeti. Sve može doći i do Suda Europske unije, a u konačnici i do novčanih kazni. Osim nas, opomene su dobile još i Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Grčka", zaključila je Bednjanec.

Tri zahtjeva za Vladu

Sudionici Marša istaknuli su transparente na kojima je, među ostalim pisalo: "Na mladima apokalipsa ostaje", "Vrijeme nam istječe", "Sustavne promjene - Ne klimatske promjene", "Manje rada na poslu - Više rada na okolišu - Skratimo radni tjedan", "Dobrobit, a ne profit", "Zdrav okoliš a ne profit", "Da je planeta banka, već biste je spasili".

Glasno, uz bubnjeve, među ostalim su uzvikivali - "Dosta nam je bla, bla, bla, bla - Sad je vrijeme promjena".

"Ovom akcijom želimo poslati poruku da je krajnje vrijeme da Vlada Republike Hrvatske počne djelovati po pitanju klimatske krize. Na maršu ćemo predstaviti tri zahtjeva koja imamo za Vladu i Hrvatski sabor, a prvi zahtjev je hitno gašenje Plomina, jedine aktivne termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj koja apsolutno nema nikakvu osnovu za nastavak rada", izjavila je novinarima Leonarda Šmigmator iz inicijative mladih Fridays For Future Hrvatska.

''Hrvatska opet kaska''

Zanimljivo je, kaže, da je premijer Andrej Plenković na konferenciji COP26 u Glasgowu najavio gašenje Plomina tek 2033., a da je na istom tom događaju 40 zemalja potpisalo da će prestati koristiti ugljen kao energent.

"To znači da Hrvatska opet kaska, Hrvatska je opet na začelju", rekla je Šmigmator i za radnike Plomina zatražila da da im se omogući obrazovanje, kvalificiraju za drugu industriju. Dodala je kako bi voljeli da se otvore obnovljivi izvori energije, odnosno takve elektrane u kojima bi ti radnici mogli nastavili raditi.

Sudjelovali i saborski zastupnici

Šmigmator ističe i kako sudionici Marša traže i sustavno implementiranje problema klimatske krize i klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem u program osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te da Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja "počne komunicirati sa znanstvenicima ne samo na simboličnoj razini nego da ih počne uključivati u svoje odluke".

Osvrćući se na COP26, rekla je kako je ta konferencija razočarala sve, da velika očekivanja nisu ispunjena.

Sudionici Marša bili su među ostalim i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović s kćeri, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever sa sinom, zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Srednjškolski pokret

Posebni savjetnik predsjednika Republike Zorana Milanovića za energiju i klimu Julije Domac, koji je također sudjelovao u Maršu, novinarima je izjavio kako je odgovornost naše generacije jasna i vrlo očita te da moramo puno napraviti da popravimo ono što se kvarilo desetljećima.

Sudionik Marša bio je i Nikola Biliškov iz inicijative Znanstvenici za klimu i ambasador Klimatskog pakta EU.

"Mi kao znanstvenici sebe doživljavamo kao jednu potporu cijelom ovom klimatskom pokretu i naročito ovom srednjoškolskom pokretu za kojega se nadamo da će opet ojačati u Hrvatskoj. Od samog početka smo ne samo uz taj pokret nego smo i inspirirani tim srednjoškolskim pokretom", istaknuo je Biliškov.

Mladi će osjetiti posljedice

Kaže da mu je taj srednjoškolski pokret na neki način bio i poticaj da sastavi Apel za sustavnu klimatsku akciju.

"Jer, kad je ta mlada generacija rekla nama svima u lice - 'mi smo ovdje i mi ćemo osjećati posljedice vašeg nedjelovanja', to je bila jasna poruka ovoj našoj generaciji, a i onoj generaciji koja je starija od nas i donosi odluke na najvišoj razini - da im je dosta tih ispraznih riječi i velikih obećanja koja se daju na klimatskim konferencijama i korupcije na najvišoj razini koja prevladava na tim COP-ovima i dovodi do toga da se odluke donose u hodnicima kada lobisti hvataju političare za rukave", ističe Biliškov.

Kaže da tu dolazi do izražaja to cijelo licemjerje i da je to zapravo korijen ove klimatske krize u koju smo upali zbog našeg nedjelovanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju