Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blagdani u kontejnerima

Stanovnici mogu odahnuti: Vulkan nakon 85 dana prestao izbacivati lavu - uništene tisuće domova, plantaže, vinogradi...

Aktualno Galerija Vulkan na La Palmi - 1 Vulkan na La Palmi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vulkan na La Palmi Vulkan na La Palmi Foto: DNEVNIK.hr Vulkan na La Palmi - 3 Vulkan na La Palmi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vulkan na La Palmi - 2 Galerija 1/4 >>
Nakon 85 dana vulkan na otoku La Palma prestao je izbacivati lavu. Mnogi su morali otići iz svojih domova, a lava je uništila 3000 zgrada zgrada, vinograde i mnoge ceste. Izvještaj donosi Stephanie Stelko.

Božić u kontejnerima proveo je dio stanovnika malog otoka La Palma. Vulkan koji je 85 dana bez prestanka izbacivao lavu, iza sebe je ostavio - nevjerojatne prizore.

Tone i tone vulkanske prašine skupljaju španjolski vojnici na otoku La Palma. Erupcija je završila nakon dugih 85 dana i za sobom ostavila crnilo. Iz crne prašine polako oslobađaju preostale kuće.

Stanovnici se u njih ipak još neko vrijeme neće moći vratiti. Ova obitelj blagdane provodi u kontejneru.

"Kompliciranije je ovako, imamo manje mjesta. Djeca imaju manje igračaka, manje mjesta za igru. Pred našom kućom su imali park, ljuljačke, tobogan", rekao je Dacil Batista.

Imali su ipak sreće. Jer njihovo će dvorište uskoro biti iskopano iz vulkanske prašine. Lava je uništila 3000 zgrada, ceste, plantaže, vinograde. Nekima je pak donijela zaradu. Vino iz 2019., nazvano prema vulkanu na otoku La Palma, od početka erupcije - rasprodano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teško stanje na La Palmi VIDEO Oko 3000 ljudi zatvorili u kuće: Uveli karantenu zbog isparavanja štetnih plinova

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 40 dana nemira Jedni bježe u strahu za život, drugi ne mogu dočekati dolazak: Unatoč potresima i aktivnom vulkanu turisti pohrlili na La Palmu

"Sav pepeo koji je došao s uništenjem stvorio je vrlo plodno tlo za biljke, u ovom slučaju vinovu lozu. Radi se o vrlo zanimljivom materijalu, ne samo zbog svojih nutrijenata, već i zbog sposobnosti da zadržava vodu", objasnio je vinar i enolog Carlos Lozano.

Otok nakon erupcije više nije isti, no stanovnici se nadaju da će uskoro moći nastaviti sa svojim životima. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene