Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Košarka, ne Klošarka

Evo 'lijeka' protiv nasilja među mladima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasilje među mladima sve je izraženije. Dok se traže uzroci toga, radi se i na preventivi, no može se i odmah djelovati. Zagrebački klinci poručuju da se košarkom može boriti protiv nasilja. Kako?

Još od malih nogu Josip i Lovro zaljubljeni su u loptanje pod obručima. 'Košarka je ulični sport, kad dođete doma poslije škole odete malo odigrati košarke. Svi igraju nogomet, pa je ovo malo za promjenu', kaže Josip.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Anite Kajtazi Ljubo se nikada nije predao, ni odustao Slika nije dostupna Arapović brani pravo najmlađih na bavljenje sportom

Uz pridjev ulični vežu se, nažalost, i tučnjave. Ipak, dečki ne sudjeluju u takvim aktivnostima. Bruno, Demian i Edin također se bave sportom. Kažu da žele ostati u formi, ali i da djevojke vole sportaše.

>> Nagrada Luka Ritz dvjema učenicama: 'U moje vrijeme pojam nasilja bili su Tom i Jerry'

Projektom 'Košarka, a ne Klošarka!' mladi su poslali jasnu poruku kvartovskim grubijanima. 'Kad se oni provode vani na ulici, ja sam u dvorani i treniram košarku', kaže Petar. A sve budno prati tata Goran. 'Sport je uvijek bio sport i to je jedini način za upražnjavanje slobodnog vremena i aktivnosti', smatra Goran.

Unatoč ovakvim hvalevrijednim akcijama, nasilja u hrvatskim školama sve je više. Svako četvrto dijete zlostavljano je, svako šesto prakticira nasilje, a samo jedna petina obrati se za pomoć.

'Djetetu treba biti podrška, razgovarati s njime, kako je u školi, pratiti svaku promjenu ponašanju i pokazati mu da smo tu za njega', rekla je Dora Kralj, socijalni pedagog. Ova djeca pokazala su da se može. Bez alkohola, droge i tučnjave, te uz veliku dozu pozitivne energije i sporta. I to sve sami.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene