Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOPORABA POLOŽAJA

Optužnica protiv bivše ministrice: Europski tužitelj optužio Žalac, pogledajte za što terete nju i ostale u aferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri fizičke osobe i dvije tvrtke: Gabrijele Žalac, Tomislava Petrica, dva vlasnika tvrtke i protiv njihovih tvrtki. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem i za zloporabu položaja i ovlasti.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica. Osim toga, optužnica je podignuta protiv vlasnika dviju tvrtki te protiv njihovih tvrtki.

Tijekom 2017. i 2018. godine tadašnja ministrica pokrenula je postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Pritom je u dogovoru s drugookrivljenikom poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja njemu i njegovim tvrtkama.

"Između ostalog je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave tvrtke povezane s drugookrivljenikom pozvane su da dostave svoje ponude", stoji u objavi EPPO-a.

Pročitajte i ovo Ministrica Irena Vujović "Što sam ja dužna znati?" VIDEO Najluđa konferencija nakon ekološke katastrofe: Srpska ministrica koja ništa ne zna i ne želi znati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boli glava od cifre Što je parkirao, Boeing 747?! Kazna za prekršaj u Splitu koja izaziva nesvjesticu, dogradonačelnik dao objašnjenje

Tadašnja ministrica ujedno je bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja Agencije te je autoritetom svojeg položaja naložila Tomislavu Petricu da osigura da dokumentacija prethodne kontrole spomenute nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave.

"Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU-a pristao je slijediti traženje bivše ministrice", piše u objavi EPPO-a.

Nastavak zloporabe položaja

Kada je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi, bivša ministrica i drugookrivljenik te trećeokrivljenik nastavili su i 2018. poduzimati radnje s ciljem dodjele ugovora tvrtkama povezanim s drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREFERIRAJU SUPTILNOST Kakve automobila vole Nijemci? Više od 75 posto odlučuju se za neku od ove tri boje

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave Ministarstvo je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama povezanim uz drugookrivljenika i trećeokrivljenika.

"Cijena nabave informacijskog sustava odlukom bivše ministrice nerealno je određena u iznosu od 1,73 milijuna eura (12,99 milijuna kuna), iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike oko 360.000 eura (2,7 milijuna kuna)", istaknuli su iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službe na terenu HGSS i policija pronašli tragove guma koji vode u Savu: U tijeku potraga za ženom

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeookrivljenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika, kao i na račune s njima povezanih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Procijenjena šteta i protupravna imovinska korist

Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300 tisuća eura.

Protupravnu imovinsku korist pribavili su i drugookrivljenik u iznosu od 278,71 tisuća eura (2,1 milijun kuna), trećeokrivljenik u iznosu od 272 tisuće eura (dva milijuna kuna) petookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 465 tisuća eura (3,5 milijuna kuna), a šestookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 351 tisuća eura (2,65 milijuna kuna).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BARIKADE SE UKLANJAJU Kraj krize na Kosovu? Ukinuta Vučićeva odluka o najvišem stupnju borbene pripravnosti

Pročitajte i ovo Animacija velikog pootresa u Dubrovniku 1667. Seizmički aktivno područje Kamenje se valjalo s brda, a dan se pretvorio u noć: Ovako su izgledali najrazorniji potresi u Hrvatskoj

Žalac je optužena za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. Drugookrivljenik i trećeokrivljenik optuženi su za poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti. Petric je optužen za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke odgovorne su za poticanje odnosno pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene