Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je, po cijeni telefoniranja, u razini cijena susjednih zemalja - minuta stoji, u prosjeku, od 30 lipa do jedne kune. Najskuplje je telefoniranje u Nizozemskoj - tamo minuta razgovora stoji više od kunu. Europska komisija želi izjednačiti cijene telefoniranja u svih 28 članica Unije.


Razlike u cijenama za pozive s mobilnih telefona unutar Europske unije su velike, čak i do osam puta stoga će europska komisija vrlo brzo predstaviti novi model s ciljem jačanja jedinstvenog tržišta telekomunikacija.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Plenković i dalje vjeruje da granični spor sa Slovenijom neće blokirati ulazak u Schengen: "Naći ćemo rješenje" Ilustracija (Foto: Gettyimages) Sve više Hrvata umjesto u banke novac ulaže u nekretnine: To je jedan od razloga zašto su cijene visoke

'Europa godinama, ne samo u ovom sektoru nego u svim sektorima ide u smjeru razvoja jedinstvenog europskog tržišta', govori Domagoj Jurjević iz HAKOM-a.

Po najskupljim cijenama razgovaraju Nizozemci, slijedi Luksemburg, treća po skupoći je Španjolska, dok je četvrto mjesto zauzela Francuska.

Domagoj Jurjević ističe kako će cijene rominga u budućnosti vjerojatno biti jednake, ali cijene pojedinačnih minuta i dalje će određivati tržište.

>>Prevelike razlike u telekomunikacijskim uslugama

'Teško da bi bilo kakav prijedlog mogao ići u tom smjeru jer operateru nitko ne može zabraniti da nudi više paketa i više različitih opcija po različitim cijenama. To je u principu i bit razvijenog tržišnog natjecanja kojega danas imamo na našem tržištu', govori Domagoj Jurjević.

Domaći operateri minutu razgovora, ovisno o modelu i paketu nude u rasponu od 30 lipa do jedne kune, a susjednoj Sloveniji, minuta razgovora u prosjeku košta 50-ak lipa.

Hoće li i na koji način doći do izjednačavanja cijena mobilnih usluga, znat će se u rujnu. Ovaj prijedlog tada će se naći na stolu europske komisije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook