Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska federacija novinara

"Plenković treba ograničiti progon novinara. On misli da smo izmanipulirani, ne zanimaju nas njegovi osjećaji "

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da počne raditi na ograničavanju progona novinara u Hrvatskoj i osigura potpunu neovisnost javne radiotelevizije.

"Gospodin Plenković tvrdi da smo bili izmanipulirani! Ne marimo za njegove dojmove i osjećaje", poručuje Gutiérrez u članku objavljenom na internetskoj stranici EFJ-a u kojemu se osvrće na Plenkovićeve izjave da Gutiérrez nije dobro informiran o stanju slobode medija u Hrvatskoj i da problem slobode medija u Hrvatskoj ne postoji tako kako se se to želi predstaviti.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

Glavni tajnik EFJ-a od Plenkovića traži odgovore na slijedeća pitanja: je li normalno da se u zemlji EU-a protiv novinara vodi 1163 pravnih postupaka, da javni servis koristi javni novac za zastrašivanje novinara kroz 36 tužbi i da vlasti ne reagiraju na objavu europskog izvješća u kojem stoji da je urednička autonomija na najnižim razinama u usporedbi sa svim zemljama članicama.

Nadalje, Gutiérrez pita je li normalno da hrvatska vlast ostane pasivna na osude europskog izvješća o konstantnom političkom uplitanju u upravljanje javnim servisom, kao i da je razina neovisnosti upravljanja i financiranja HRT-a lošija nego u Turskoj ili Srbiji.

"Potičemo premijera da počne raditi. Vrijeme je da Hrvatska poduzme konkretne korake kako bi ograničila zlostavljački progon novinara i osigurala punu neovisnost javnog servisa. Ne očekujemo osjećaje, već akcije", zaključio je Gutiérrez. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene